Ana içeriğe atla

KARA KAVURMA(EDİRNE)

Kara kavurma, Türkiye’nin pek çok yerinde rastladığımız bir et pişirme ve saklama metodu olan kavurma hazırlanışının Edirne yöre mutfağı ile anılan bir uygulamasıdır. Seçilen et ve hazırlarken dikkat edilen püf noktaları bu kavurma hazırlama yöntemini şehre kimlikli hale sokar. Buna karşılık Elazığ, Gaziantep gibi şehre kimlikli mutfaklarda da aynı isimde, kendine has hazırlanış ve sunum özellikleri olan kavurmalar olduğunu söylemek gerekir.
Özellikle kurban bayramlarının sofrada yer bulan lezzetlerindendir kara kavurma Edirne yöre mutfağında koyun etinin ön kolunda bulunan etli kısımlarına ait etle hazırlanır. Bir miktar kuyruk yağı ile lezzetlendirilen kuşbaşı et çok az su ile önce suyunu salıp çekecek kadar pişirilir. Bu işlem köylerde kara kazan denilen, altında büyük odun ateşlerinin yandığı derin pişirme kaplarında yapılırdı ki muhtemelen adını buradan da almış olabilir. Bu pişirme sırasında etler zedelenmeden, ezilmelerine müsaade etmeden dikkatlice karıştırılır. Sularını salarken oluşan köpükleri sürekli uzaklaştırılır. Daha sonra etler bir başka tavada yine bir miktar kuyruk yağı ile harlı ateşte kavrulur. Bu haliyle sofraya alınabildiği gibi, yağ miktarı artırılarak ve tuzu dengelenerek uzun süreli saklamaya da elverişlidir.
Malzemeler :
  • 1 Kg koyun eti ( Kol kısmından )
  • 200 gr kuyruk yağı
  • 1 Bardak su
  • Arzuya göre kekik, kuzu otu
  • Tuz
  • Hazırlanışı :
    • Etler kuşbaşı doğranır.
    • Kuyruk yağının yarısı etlerle birlikte pişirme yapılacak derince tencereye alınır.
    • Bir bardak su ilave edilerek yüksek ateşte pişmeye alınır.
    • Suyunu bırakan etlerin üzerinde oluşan köpükler sürekli uzaklaştırılarak duru bir pişirme arzulanır.
    • Bu arada zaman zaman tenceredeki etler dikkatlice karıştırılır. Etlerin ezilmemesine, dağılmamasına dikkat edilir.
    • Suyunu çekip pişen etler kenara alınır.
    • Bir başka tavaya kalan kuyruk yağı eklenip bir süre pişmesi beklenir. Varsa kıkırdaklı dokular yağdan uzaklaştırılır.
    • Pişen etler bu defa içerisinde kuyruk yağı olan kavurma tavasına alınır.
    • Etler yüksek ateşte kavrulur.
    • Kara kavurma ateşten alınmazdan evvel tuzu ve arzu ediliyorsa baharatları ilave edilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YABAN ÖRDEĞİ(POMAK USULÜ)

Yaban ördeği malzemeleri    1 yaban ördeği     2 su bardağı pirinç    2 su bardağı bulgur     10 gr tereyağı    1 soğan     1 elma Sos için     10 gr tereyağı     2 diş sarımsak     1 çorba kaşığı kıyılmış soğan    1 çorba kaşığı salça     2 çorba kaşığı su Yaban ördeği hazırlanışı Yaban ördeği:  Özel günlerimize uygun  yemek tarifleri  arasında üst sıralarda bulunan yemeğimize başlayalım... Soğanın kabuğunu soyun. Elmayı yıkayıp çekirdeklerini temizleyin ve dörde bölün. Ördek etini iyice yıkayın. Elma, soğan ve eti geniş bir tencereye alın. Üzerini iki misli geçecek kadar su ilave edip iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 2 saat haşlayın. Suyunu süzüp ördek etini parçalara ayırın. Tereyağını tavada eritip sarımsak ve soğanı kavurun. Suda inceltilmiş salçayı ekleyip sos kıvamında...

GERDANİYE (EDİRNE)

Et ve şekerin birbiriyle buluştuğu, Edirne' ye ait eski bir et yemeğidir Gerdaniye. Daha çok Edirne Gerdaniyesi ismiyle bilinir. Şimdilerde pek yapılmayan, daha çok konsept restaurantlarda görülen bu yemeğe, Osmanlı saray mutfağında küçük nüans farklarıyla raslarız. Bu durum Edirne' nin İstanbul' un fethinden önce Osmanlı' ya başkentlik etmiş olmasıyla; dolayısıyla Edirne yöre mutfağında ve Osmanlı saray mutfağında yer alıyor olması açıklanabilir. Tek fark, saray mutfağında tatlandırma için baharatlar veya meyvelerin kullanılması, şekerin yemekte o dönemler kullanılmıyor olmasıdır. Malzemeler : 1 Koyun gerdanı Yarım kilo erik 6 Su bardağı Şeker Yeterince su Yapılışı: Koyun gerdanını suda iyice yıkayıp, derince bir tencereye, üzerini örtecek kadar su ile yerleştirin. Gerdan etleri iyice yumuşayıncaya değin, üzerinde oluşabilecek köpükler ara ara alınarak, kapağı kapalı bir şekilde kaynatın. Etler piştiğinde şekeri ilave edin, bir süre daha pişirin. Ardı...

EDİRNE'NİN MEŞHUR ELBASAN TAVA TARİFİ

Malzemeleri:  – 500 gram kuzu eti - 2 Adet kuru soğan - 1 Su bardağı un - 1 Su bardağı yoğurt - 2 Adet yumurta - 1 Çay bardağı etin suyundan - Tuz, - Karabiber - Kırmızı Pul Biber - Kekik - Ayçiçek yağı Yapılışı:  Etleri önce biraz kavuruyoruz daha sonra biraz iri doğranmış kuru soğanı ilave edip kavuruyoruz. Bu işlem devam ederken suyunu tuzunu ilave edip düdüklü tencerede pişiriyoruz. Etin suyundan bir çay bardağı alıp hazırlayacağımız sos kabına döküyoruz. Soğuduktan sonra üzerine yoğurdu yumurtayı, unu, tuzu koyup karıştırıyoruz. Etleri fırın kabına alıyoruz üzerine kekik pul biber serpiyoruz ve hazırladığımız sosu etlerin üzerine döküyoruz. 180 derecede fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.