Ana içeriğe atla

KUZU KAPAMA (KIRKLARELİ)

Kırklareli mutfağının has yemekleri arasında kabul edilen "kapama" tarifleri arasında kuzu etiyle yapılanı daha itibarlı bir yer tutar. Hayvancılığın yaygın olduğu yörede sair zamanlarda da yapılıyor olsa bile, özellikle bayram sofralarının "olmazsa olmaz"ı kuzu ile yapılan kapamadır. Tatlandırılırken kullanılan baharatlar ile dinlendirildikten sonra buhurlu pilavına sinen rahiyası kuzu kapamayı yöre mutfağında özel bir yere koyar.
Malzemeler :
  • 350 gr kemiksiz kuzu eti
  • 3 Adet taze soğan
  • 1 Su bardağı pirinç
  • 1 Küçük boy kuru soğan
  • 50 gr tereyağ
  • 2 Dal taze nane
  • 1 Tutam karabiber
  • Hazırlanışı :
    • Kuzu etleri tencereye konarak kıyılmış kuru soğan ile haşlanır.
    • İçine bir tutam tuz atılır.
    • Tereyağda pirinçler kavrulur.
    • Kavrulan pirinçler tepsinin altına yayılır.
    • Üzerine soğanlı kuzu eti ve suyu konulur.
    • Su etlerin hizasına gelmelidir. Yeterli gelmezse su ilavesi yapılır.
    • Üzerine kıyılmış taze soğan ve taze nane konulur.
    • Karabiberi ilave edilerek fırına verilir.
    • 30 dk kadar pişirilir.
    • Piştikten sonra fırının içerisinde üstü kapatılarak 20 dk dinlendirilerek servis yapılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YABAN ÖRDEĞİ(POMAK USULÜ)

Yaban ördeği malzemeleri    1 yaban ördeği     2 su bardağı pirinç    2 su bardağı bulgur     10 gr tereyağı    1 soğan     1 elma Sos için     10 gr tereyağı     2 diş sarımsak     1 çorba kaşığı kıyılmış soğan    1 çorba kaşığı salça     2 çorba kaşığı su Yaban ördeği hazırlanışı Yaban ördeği:  Özel günlerimize uygun  yemek tarifleri  arasında üst sıralarda bulunan yemeğimize başlayalım... Soğanın kabuğunu soyun. Elmayı yıkayıp çekirdeklerini temizleyin ve dörde bölün. Ördek etini iyice yıkayın. Elma, soğan ve eti geniş bir tencereye alın. Üzerini iki misli geçecek kadar su ilave edip iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 2 saat haşlayın. Suyunu süzüp ördek etini parçalara ayırın. Tereyağını tavada eritip sarımsak ve soğanı kavurun. Suda inceltilmiş salçayı ekleyip sos kıvamında...

GERDANİYE (EDİRNE)

Et ve şekerin birbiriyle buluştuğu, Edirne' ye ait eski bir et yemeğidir Gerdaniye. Daha çok Edirne Gerdaniyesi ismiyle bilinir. Şimdilerde pek yapılmayan, daha çok konsept restaurantlarda görülen bu yemeğe, Osmanlı saray mutfağında küçük nüans farklarıyla raslarız. Bu durum Edirne' nin İstanbul' un fethinden önce Osmanlı' ya başkentlik etmiş olmasıyla; dolayısıyla Edirne yöre mutfağında ve Osmanlı saray mutfağında yer alıyor olması açıklanabilir. Tek fark, saray mutfağında tatlandırma için baharatlar veya meyvelerin kullanılması, şekerin yemekte o dönemler kullanılmıyor olmasıdır. Malzemeler : 1 Koyun gerdanı Yarım kilo erik 6 Su bardağı Şeker Yeterince su Yapılışı: Koyun gerdanını suda iyice yıkayıp, derince bir tencereye, üzerini örtecek kadar su ile yerleştirin. Gerdan etleri iyice yumuşayıncaya değin, üzerinde oluşabilecek köpükler ara ara alınarak, kapağı kapalı bir şekilde kaynatın. Etler piştiğinde şekeri ilave edin, bir süre daha pişirin. Ardı...

EDİRNE'NİN MEŞHUR ELBASAN TAVA TARİFİ

Malzemeleri:  – 500 gram kuzu eti - 2 Adet kuru soğan - 1 Su bardağı un - 1 Su bardağı yoğurt - 2 Adet yumurta - 1 Çay bardağı etin suyundan - Tuz, - Karabiber - Kırmızı Pul Biber - Kekik - Ayçiçek yağı Yapılışı:  Etleri önce biraz kavuruyoruz daha sonra biraz iri doğranmış kuru soğanı ilave edip kavuruyoruz. Bu işlem devam ederken suyunu tuzunu ilave edip düdüklü tencerede pişiriyoruz. Etin suyundan bir çay bardağı alıp hazırlayacağımız sos kabına döküyoruz. Soğuduktan sonra üzerine yoğurdu yumurtayı, unu, tuzu koyup karıştırıyoruz. Etleri fırın kabına alıyoruz üzerine kekik pul biber serpiyoruz ve hazırladığımız sosu etlerin üzerine döküyoruz. 180 derecede fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.