Ana içeriğe atla

Çömlekte Etli Nohut

Etli nohut Trakya mutfağının en çok yapılan baklagil yemeklerindendir. Öte yandan düğün yemekleri gibi kalabalık cemiyetlerde sofralara çokça gelir. Ev mutfaklarında bir tencere yemeği gibi hazırlayabileceğiniz etli nohut yemeğinin, köy mutfaklarında ekseriyetle çömlekte ( güveç ) hazırlanması esastır.
Yemekteki etin kemikli parça et olarak kulanılması yaygındır. Bunun lezzeti katmerleyen bir durum olduğu varsayılır. Misafir sofralarında ise kuşbaşı kemiksiz et olarak tariflerde yer bulur.
Etin tarifte kullanışı da hal böyle olunca farklı şekilenir. Kemikli et kullanıcaka, et güveçte yarı haşlanır. Arzuya göre ilk köpüklü kara suyu yahut köpükleri uzaklaştırılarak suyu durulaştırılır. Etler yarı haşlanınca geceden ıslatılmış nohutlar etlerle birlikte pişirilir. Bir başka tavada soğanlar salçayla sotelenip baharatla lezzetlendirilir. Bu sos pişmeye yakın etli nohuta eklenerek lezzet tamamlanır.
Eğer ki kuşbaşı kemiksiz et kullanılacaksa, etler suyunu salıp toparlayıncaya kadar güveçte kavrulur. Tereyağ ve soğanlar eklenip bir süre çevrilir ardından salçasıyla tatlandırılıp su ilavesi yapılır. Her iki uygulamaya da aşaağıdak tarifte yer veriyoruz.
Malzemeler :
  • 350-400 gr kuşbaşı veya kemikli yemeklik et
  • 1 Kase nohut
  • 2 Yemek kaşığı salça ( Biber salçası tercih edilebilir )
  • 1 Yemek kaşığı tereyağ
  • 2-3 adet kurutulmuş acı saksı biberi
  • Tuz
Hazırlanışı :
Etleri Haşlama Yöntemi İle
  • Nohutlarınızı bir gece önceden ıslatıp sabah süzdürerek kenara alın.
  • Etlerinizi güzelce yıkayıp güveç tenceresine alıp üzerini bir-iki parmak geçecek kadar su ile ateşe oturtun.
  • Arzuya göre ilk kara suyunu yahut köpüklerini uzaklaştırıp, suyunu durulaştırın.
  • Etler yarı haşlandığında nohutu ekleyip, üzerini 2-3 parmak geçecek kadar sıcak su ilavesi yapın.
  • Etlerin lezzetinin nohuta geçmesini sağlayın.
  • Ateşten almazdan yarım saat öncesinde, bir tavada salçalı sosu hazırlamaya başlayın.
  • Tereyağı tavaya alıp yemeklik doğranmış soğanlarınızı öldürün.
  • Salçanızı ( biber salçası tercih etmeye bakın, yahut domates salçasıyla harmanlayarak kullanın ) soğanlara ilave edip kavurmaya devam edin.
  • Kavrulan salçanıza nohutların olduğu çömlekten bir kepçe nohutu suyuyla ekleyin.
  • Bir süre tavada lezzetleri birlikte harmanlayıp tüm sosu yeniden çömleğe birleştirin.
  • Suyu eksikse sıcak su ilavesi yapıp tuzunu ayarlayın.
  • Kurutulmuş saksı biberlerinizi çömleğe ilave edip ateşi kısığa alın ve pişirme işlemini tamamlayın.
Etleri Kavurma Yöntemi İle :
  • Nohutlarınızı bir gece önceden ıslatıp sabah süzdrerek kenara alın.
  • Kuşbaşı doğranmış etlerinizi güzelce yıkayın.
  • Isıtmaya başladfığınız çömleğe henüz yağ eklemeden kuşbaşı etlerinizi koyun.
  • Çömleğin sıcağını yiyen etlerinizi ara ara karıştırıp suyunu salıp çekmesini sağlayın.
  • Etleriniz suyunu çekip renkleri hafif dönünce tereyağını ve yemeklik doğranmış soğanları ilave edin.
  • Birlikte 3-5 dk daha kavurmaya devam edin.
  • Salçanızı kavrulan malzemeye ilave edip birkaç dakika daha kavurma yöntemiyle lezzetleri özleştirin.
  • Nohutlarınızı ilave edip çömlekteki malzemeyle harmanlayın.
  • Üzerini birkaç parmak geçecek kadar sıcak su ilave edip tuzunu ayarlayın.
  • Kısık ateşte ara ara suyunu kontrol edip eksikse tamamlayın.
  • Ateşten almazdan yarım saat evel kurutulmuş saksı biberlerini de ekleyip, pişirme işlemini tamamlayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YABAN ÖRDEĞİ(POMAK USULÜ)

Yaban ördeği malzemeleri    1 yaban ördeği     2 su bardağı pirinç    2 su bardağı bulgur     10 gr tereyağı    1 soğan     1 elma Sos için     10 gr tereyağı     2 diş sarımsak     1 çorba kaşığı kıyılmış soğan    1 çorba kaşığı salça     2 çorba kaşığı su Yaban ördeği hazırlanışı Yaban ördeği:  Özel günlerimize uygun  yemek tarifleri  arasında üst sıralarda bulunan yemeğimize başlayalım... Soğanın kabuğunu soyun. Elmayı yıkayıp çekirdeklerini temizleyin ve dörde bölün. Ördek etini iyice yıkayın. Elma, soğan ve eti geniş bir tencereye alın. Üzerini iki misli geçecek kadar su ilave edip iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 2 saat haşlayın. Suyunu süzüp ördek etini parçalara ayırın. Tereyağını tavada eritip sarımsak ve soğanı kavurun. Suda inceltilmiş salçayı ekleyip sos kıvamında...

GERDANİYE (EDİRNE)

Et ve şekerin birbiriyle buluştuğu, Edirne' ye ait eski bir et yemeğidir Gerdaniye. Daha çok Edirne Gerdaniyesi ismiyle bilinir. Şimdilerde pek yapılmayan, daha çok konsept restaurantlarda görülen bu yemeğe, Osmanlı saray mutfağında küçük nüans farklarıyla raslarız. Bu durum Edirne' nin İstanbul' un fethinden önce Osmanlı' ya başkentlik etmiş olmasıyla; dolayısıyla Edirne yöre mutfağında ve Osmanlı saray mutfağında yer alıyor olması açıklanabilir. Tek fark, saray mutfağında tatlandırma için baharatlar veya meyvelerin kullanılması, şekerin yemekte o dönemler kullanılmıyor olmasıdır. Malzemeler : 1 Koyun gerdanı Yarım kilo erik 6 Su bardağı Şeker Yeterince su Yapılışı: Koyun gerdanını suda iyice yıkayıp, derince bir tencereye, üzerini örtecek kadar su ile yerleştirin. Gerdan etleri iyice yumuşayıncaya değin, üzerinde oluşabilecek köpükler ara ara alınarak, kapağı kapalı bir şekilde kaynatın. Etler piştiğinde şekeri ilave edin, bir süre daha pişirin. Ardı...

EDİRNE'NİN MEŞHUR ELBASAN TAVA TARİFİ

Malzemeleri:  – 500 gram kuzu eti - 2 Adet kuru soğan - 1 Su bardağı un - 1 Su bardağı yoğurt - 2 Adet yumurta - 1 Çay bardağı etin suyundan - Tuz, - Karabiber - Kırmızı Pul Biber - Kekik - Ayçiçek yağı Yapılışı:  Etleri önce biraz kavuruyoruz daha sonra biraz iri doğranmış kuru soğanı ilave edip kavuruyoruz. Bu işlem devam ederken suyunu tuzunu ilave edip düdüklü tencerede pişiriyoruz. Etin suyundan bir çay bardağı alıp hazırlayacağımız sos kabına döküyoruz. Soğuduktan sonra üzerine yoğurdu yumurtayı, unu, tuzu koyup karıştırıyoruz. Etleri fırın kabına alıyoruz üzerine kekik pul biber serpiyoruz ve hazırladığımız sosu etlerin üzerine döküyoruz. 180 derecede fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.