Ana içeriğe atla

Tavuklu Mantar Sote

Istranca ormanları mantar yönünden oldukça zengin bir bölgedir. Burada elbetteki dikkat edilmesi gereken yenilebilecek türler hakkında bilgi sahibi olunarak tüketilmesidir. Yöredeki değerli mantar türlerinin temini için bazı gıda tedarikçilerinin soğuk hava depolu araçlarıyla gelerek yöre halkına mantar toplattığına çokça tanık oluruz.
Bu yemekte ana malzeme olarak gördüğümüz mantar yöre mutfağında yer bulur. Çeşitli şekillerde tüketildiğini görürüz. Hiç olmadı; kırda hayvanlarının otlatan çobanların, yahut piknikçilerinin bir odun ateşine oturttukları ızgara üzerine dizip, üzerine bir parça tuz gezidrerek pişirmeleri bile dile damağa yapışan bir davettir. Mantarın iç şapka kısmına tuz ve arzuya göre baharat serpildiğinde odun ateşi üzerinde pişerken önce suyunu salar ve bu şapkayı dolduracak hale gelir. Şu haliyle ızgaradaki mantarları tatmak başlıbaşına bir keyiftir.
Özellikle kır lokantalarındaki alabalık, kiremitte köfte gibi lezzetlerde tamamlayıcı bir lezzet, yahut et yemekleri için bir yatak olarak da mantar hazırlanır. Kiremitte mantar dolması yine bazı kır lokantalarının zaman zaman öne koydukları yöre lezzetlerindendir.
Biz size her mutfakta üç aşağı beş yukarı olabilecek temel malzemelerle hazırlanan bir mantar sote tarifi vereceğiz. Bir kaç ipucunu paylaşmış olalım. Malezmeler pişerken diriliğini kaybeden malzemeler olduğu için birbirine çok fazla bulanmaması için kaşıkla olabildiğince az karıştırmaya özen gösterin. Bunun için kulplu derin bir tencere kullanarak kapağı kapalı halde pişirip, alt üst edeceğiniz taktirde kulplarından sıkıca tutup sallayarak bunu yapmanız daha diri-ezilmemiş görünümlü bir yemeğiniz olmasını sağlar.
Hoş kokulu aromasıyla çubritsa bu lezzeti yükseğe çıkaran bir baharattır. Arzuya göre pul biber ile acı isteğinizi tamamlayabilirsiniz. Yemeğinizdeki renk harmonisini yakalamak için biberlerinizi seçerken mevsimindeyseniz kırmızı yağlık biber yahut renkli dolmalık biberlerle zenginleştirmeniz mümkün. Bu mantar sotenizi yayvan porsiyonluk güveç kaplarına alıp üzerine kaşar gezidrerek de farklı bir sunum yakalayabilirsiniz.
Yöre mantarlarını bilmiyorsanız bu tarifte esas aldığımız gibi kültür mantarı yahut kayın mantarı tercih edebilirisiniz.
Malzemeler :
  • 500 gr mantar
  • 3 Adet sivri biber
  • 1 Adet yağlık kırmızı biber
  • 3 Adet domates
  • 1 Küçük soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 Adet tavuk göğsü
  • 1 Tatlı kaşığı biber salçası (Arzuya göre)
  • Tuz, Karabiber, Çubritsa, Pul biber
  • Zeytinyağı
  • Tuz / Şeker
Hazırlanışı :
  • Mantarlarınızı yıkamadan bir bıçak yardımıyla kabuklarını elma kabuğu soyar gibi soyup temizleyin.
  • Böylece diri ve kararmamış mantar sote yapabiliceksiniz.
  • Zeytinyağınızı derince bir tavaya alıp bir kesme şeker atarak ısıtmaya başlayın.
  • Kabuklarını soyup, temizlediğiniz mantarlarınızı arzuya göre doğrayın.
  • Mantarlarınızı tavaya alıp zaman zaman çevirerek kavurun.
  • Mantarlarınız önce suyunu salacak sonra kendini toparlayıp nar gibi kızaracaklar.
  • Bir adet tavuk göğsünü küp küp kesip kızarmaya başlayan mantarlarınıza ekleyin.
  • Bir süre birlikte kavurduktan sonra doğranmış sarımsağınızı, soğanınızı ve biberlerinizi ekleyip sotelemeye devam edin.
  • Biberleriniz diriliğini kaybedince domateslerinizi ister küp küp isterseniz rende halinde ekleyin.
  • Daha renkli olmasını istiyorsanız bir tatlı kaşığı salçayı ilave edebilirsiniz.
  • Domatesler yumuşayınca bir çay bardağı su ilave edin.
  • Baharatlarını verip tuzunu ayarlayın.
  • Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar alıp bir süre demlendirip servise alın.
Not : Bu haliyle toprak porsiyonluk kaplara alıp, üzerine kaşar gezdirip fırınlrsanız daha farklı bir sunum elde etmiş olursunuz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BOŞNAK KÖFTESİ TARİFİ

"Boşnak Köftesi (pljeskavica)"  ama her zaman olduğu gibi önce  malzemeler   400 gram  dana  kıyma  1 adet  kuru  soğan   1  su  bardağı çekilmiş  kuru  ekmek kırıntısı  1 çay kaşığı  kuru  nane  1 çay kaşığı karabiber  2 çay kaşığı kimyon  2 çay kaşığı  tuz   ve 1 adet  yumurta   içi için: yarım  su  bardağı rendelenmiş taze kaşar  peynir i  75 gram  dana  kavurması  Boşnak köftesi için gerekli  malzemeyi   öğrendik   şimdi  hemen  yapımına geçebiliriz  öncelikle 1  su  bardağı ekmek kırıntımız var  ekmekler  kuruduktan  sonra robottan geçiriyoruz  1 adet  yumurta mız...  ve rendelediğimiz iri bir  kuru  soğan ımız var  önce bulamaç olana kadar karıştırıyoruz  şimdi kimyonu...  kuru  naneyi...  karabiberi......

YABAN ÖRDEĞİ(POMAK USULÜ)

Yaban ördeği malzemeleri    1 yaban ördeği     2 su bardağı pirinç    2 su bardağı bulgur     10 gr tereyağı    1 soğan     1 elma Sos için     10 gr tereyağı     2 diş sarımsak     1 çorba kaşığı kıyılmış soğan    1 çorba kaşığı salça     2 çorba kaşığı su Yaban ördeği hazırlanışı Yaban ördeği:  Özel günlerimize uygun  yemek tarifleri  arasında üst sıralarda bulunan yemeğimize başlayalım... Soğanın kabuğunu soyun. Elmayı yıkayıp çekirdeklerini temizleyin ve dörde bölün. Ördek etini iyice yıkayın. Elma, soğan ve eti geniş bir tencereye alın. Üzerini iki misli geçecek kadar su ilave edip iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 2 saat haşlayın. Suyunu süzüp ördek etini parçalara ayırın. Tereyağını tavada eritip sarımsak ve soğanı kavurun. Suda inceltilmiş salçayı ekleyip sos kıvamında...

KIRKLARELİ KÖFTESİ

Kırklareli köftesinin hazırlanışında en önemli ayrıntılardan biri ustasının ocakbaşındaki el melekelerinde kendini gösterir. Odun kömürü ateşinde, ızgara üzerinde pişirilmesi esastır. Ateşin sürekli belli bir harda tutulması gerekir. Ne çok fazla olmalı, ne de ateşin harı öldürülmelidir. Yağlanmış ızgara üzerine alınan köftelerin yumuşacık olması ve sularının içine hapsedilmesi yine ustasının maharetini gösterir. Bunun için köfteler ızgara üzerinde sürekli takip edilmeli ve gerektiği zamanlarda çevrilmelidir. Izgara üzerine iri doğranmış soğan halkaları, domates dilimleri ve sivri biber konularak servis tabağına alınabilir. Fakat Kırklareli köftesinin sunumunda mutlaka olması gereken yöreye özgü hazırlanan "acı sos"tur. Kırklareli köftesinin yörenin mandıracılık geleneğinden devşirdiği bir başka lezzet olan koyun yoğurdu ile yenilmesi de bir başka sunum önerisidir. Malzemeler : 700 gr dana kıyması ( Kol kısmından ) 300 gr Kuzu kıyması ( Döş kısmından- yağlı ) 1 Ade...