Ana içeriğe atla

Zirva

irva Edirne mutfağının çok eski bir yemeğidir. Edirne’nin neredeyse bir asra yakın bir süre Osmanlı’ya başkentlik yapmış olması, saray mutfağının yöre mutfağını da etkilemesine sebep olmuştur. Zirva tam da böylesi bir kültür ürünü olarak günümüze değin ulaşabilmiştir.
15. ve 16. yy’da Saray mutfağında olduğu tesbitine varılan ve Fatih Sultan Mehmet Han’a sunulan baş yemekler arasında yer alan Mutancana isimli yemeğe büyük benzerlik gösterir. Fatih’in Edirne Yeni Saray’da doğduğu, Edirne Sarayı’nın ve Edirne imarethanelerinin de güçlü bir mutfağı olduğu düşünüldüğünde brbirine bu denli benzeyen bu yemeklerin kökleri daha anlaşılabilir hale gelmektedir.
İstanbul’da Fatih ve Süleymaniye İmaretlerinde, Edirne’de II. Beyazıt imaretinde Cuma akşamları, ramazan ve iki bayram akşamları halka dağıtılan bir yemek olduğu bilinmektedir. Et ve meyvelerin bir arada kullanılması, Osmanlı saray mutfağı kadar Mevlevi mutfağı izleri de taşımaktadır.
Malzemeler :
  • ½ kg. kuzu veya tavuk eti
  • 200 gram badem
  • 1 küçük salkım üzüm veya 7-8 adet büyük kuru üzüm,
  • 1 çorba kaşığı bal
  • 10-12 kuru kayısı
  • 7-8 adet kiraz veya kiraz kurusu
  • 3 adet incir
  • 5-6 siyah erik (Taze veya kuru olabilir.)
  • 3-4 adet karanfil
  • Haşhaş tohumu,
  • Safran
  • 1 Çorba kaşığı nişasta
Yapılışı
  • Etleri yarım çay bardağı su ile, rengi değişinceye kadar orta ateşte pişirin.
  • Daha sonra bir su bardağı sıcak su ve tuz ilave edin.
  • Ayrı bir kapta nişastayı suyla eritin ve yavaş yavaş kısık ateşte kaynayan etin içine dökün.
  • Topak olmaması için sürekli karıştırın.
  • Bu aşamadan sonra meyveleri pişme süreleri dikkate alınarak tencereye ilave edin.
  • Tercihen incir, badem, erik, üzüm, kiraz kurusu, kayısı ve son olarak da bir çorba kaşığı balı da ilave edin.
  • Bir fiske safran, birkaç adet karanfil de koyup tencerenin kapağı kapatın ve bir kaç dakika demlenmesi için bekleyin.
  • Haşhaş tohumu ile süsleyerek servis yapın.
  • Pilav ile servisi önerilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YABAN ÖRDEĞİ(POMAK USULÜ)

Yaban ördeği malzemeleri    1 yaban ördeği     2 su bardağı pirinç    2 su bardağı bulgur     10 gr tereyağı    1 soğan     1 elma Sos için     10 gr tereyağı     2 diş sarımsak     1 çorba kaşığı kıyılmış soğan    1 çorba kaşığı salça     2 çorba kaşığı su Yaban ördeği hazırlanışı Yaban ördeği:  Özel günlerimize uygun  yemek tarifleri  arasında üst sıralarda bulunan yemeğimize başlayalım... Soğanın kabuğunu soyun. Elmayı yıkayıp çekirdeklerini temizleyin ve dörde bölün. Ördek etini iyice yıkayın. Elma, soğan ve eti geniş bir tencereye alın. Üzerini iki misli geçecek kadar su ilave edip iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 2 saat haşlayın. Suyunu süzüp ördek etini parçalara ayırın. Tereyağını tavada eritip sarımsak ve soğanı kavurun. Suda inceltilmiş salçayı ekleyip sos kıvamında...

GERDANİYE (EDİRNE)

Et ve şekerin birbiriyle buluştuğu, Edirne' ye ait eski bir et yemeğidir Gerdaniye. Daha çok Edirne Gerdaniyesi ismiyle bilinir. Şimdilerde pek yapılmayan, daha çok konsept restaurantlarda görülen bu yemeğe, Osmanlı saray mutfağında küçük nüans farklarıyla raslarız. Bu durum Edirne' nin İstanbul' un fethinden önce Osmanlı' ya başkentlik etmiş olmasıyla; dolayısıyla Edirne yöre mutfağında ve Osmanlı saray mutfağında yer alıyor olması açıklanabilir. Tek fark, saray mutfağında tatlandırma için baharatlar veya meyvelerin kullanılması, şekerin yemekte o dönemler kullanılmıyor olmasıdır. Malzemeler : 1 Koyun gerdanı Yarım kilo erik 6 Su bardağı Şeker Yeterince su Yapılışı: Koyun gerdanını suda iyice yıkayıp, derince bir tencereye, üzerini örtecek kadar su ile yerleştirin. Gerdan etleri iyice yumuşayıncaya değin, üzerinde oluşabilecek köpükler ara ara alınarak, kapağı kapalı bir şekilde kaynatın. Etler piştiğinde şekeri ilave edin, bir süre daha pişirin. Ardı...

EDİRNE'NİN MEŞHUR ELBASAN TAVA TARİFİ

Malzemeleri:  – 500 gram kuzu eti - 2 Adet kuru soğan - 1 Su bardağı un - 1 Su bardağı yoğurt - 2 Adet yumurta - 1 Çay bardağı etin suyundan - Tuz, - Karabiber - Kırmızı Pul Biber - Kekik - Ayçiçek yağı Yapılışı:  Etleri önce biraz kavuruyoruz daha sonra biraz iri doğranmış kuru soğanı ilave edip kavuruyoruz. Bu işlem devam ederken suyunu tuzunu ilave edip düdüklü tencerede pişiriyoruz. Etin suyundan bir çay bardağı alıp hazırlayacağımız sos kabına döküyoruz. Soğuduktan sonra üzerine yoğurdu yumurtayı, unu, tuzu koyup karıştırıyoruz. Etleri fırın kabına alıyoruz üzerine kekik pul biber serpiyoruz ve hazırladığımız sosu etlerin üzerine döküyoruz. 180 derecede fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.