Ana içeriğe atla

KAŞARLI KÖFTE

Trakya mutfağında köfteler geniş yer bulur. Bu köfteler bazen bir köyden bir köye olan mesafede bile kendi imzasını atacak nüanslara sahiptir. Yöre mutfağının kaşarlı köfte çeşitleri de bu zenginliği yansıtacak değerdedir.
Örneğin; bu tarifte olduğu gibi Keşan ve Malkara yöresinde kaşarlar köfte malzemesi ile birlikte yoğrulup, bir merdaneyle açılır. Porsiyonluk kare yahut dikdörtgen kesilen dilimler ızgarada pişmeye alınır. İpsala, Enez gibi Meriç havzasındaki yakın yerleşimlerde ise irice bir kasap köfte üzerine büyükçe bir dilim kaşar yerleştirilir. Frına verilen köfteler servis sırasında domatesli sos ile sofraya gelir. Bunun gibi ince ayrıntılarla kısa mesafelerde değişiklik gösteren benzer pek çok tarife yöre mutfağında raslamak mümkündür.
Aşağıdaki tarifte vereceğimiz kaşarlı köfte, Keşan ve Malkara civarında rasladığımız, yörede çok sayıda olan esnaf ve kır lokantalarının menülerinin üst sıralarında yer bulan, kendi müdavimlerini peşinden sürükleyen bir lezzetir. Farklı hazırlanış yöntemiyle kendine has özellikler, hazırlandığı yöreye dair bir orjinallik taşır.
Malzemeler :
  • 1 Kg dana eti ( Döş kısmından )
  • 200 gr gömlek yağı ( Kuzu gömleğinden )
  • 300 gr kaşar peyniri ( Küp doğranmış )
  • 2 adet yumurta
  • 2-3 dilim bayat ekmek içi
  • 2 orta boy soğan
  • 1 Çay kaşığı karabiber
  • 1 Tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz
Hazırlanışı :
  • Dana eti döş kısmından ( yağlı kısmından ) seçilir. Eğer döş kısmından bulamazsak kuzu gömleği de eklenerek etin biraz daha yağlı hale gelmesi temin edilir.
  • Etimizi kıyma makinesinde çekerek yoğurma kabına alırız.
  • 2 Yumurta, yarım demet maydanoz, 2 yemeklik doğnamış 2 orta boy kuru soğan, bayat ekmek içi ile köftenin baharatlarını ekleyerek bir süre yoğururuz.
  • harmanladığımız malzemeyi bir daha kıyma makinesinden geçirerek özleştiririz.
  • Tekrar yoğurma kabına alıp, zar şeklinde küp doğranmış kaşar peynirlerimizi köfte harcına ilave ederiz.
  • Elimizle özleşinceye değin yoğurduktan sonra harcımızı bir tezgah üzerine alırız.
  • Köfte harcını tezgah üzerinde elimizle yassılaştırdıktan sonra, merdane yardımıyla 1 parmak kalınlığında olacak şekilde hamur açar gibi açarız.
  • Açılmış köfte harcını 5X5 ya da 5X6 cm gibi kare ya da dikdörtgen parçalara ayrılacak şekilde bir bıçak yardımıyla keseriz.
  • Kestiğimiz parçaları tel ızgaraya alıp, meşe kömürü ateşi üzerinde pişirirz.
  • Servise alırken üzerine kekik ve pul biber gezdiririz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BOŞNAK KÖFTESİ TARİFİ

"Boşnak Köftesi (pljeskavica)"  ama her zaman olduğu gibi önce  malzemeler   400 gram  dana  kıyma  1 adet  kuru  soğan   1  su  bardağı çekilmiş  kuru  ekmek kırıntısı  1 çay kaşığı  kuru  nane  1 çay kaşığı karabiber  2 çay kaşığı kimyon  2 çay kaşığı  tuz   ve 1 adet  yumurta   içi için: yarım  su  bardağı rendelenmiş taze kaşar  peynir i  75 gram  dana  kavurması  Boşnak köftesi için gerekli  malzemeyi   öğrendik   şimdi  hemen  yapımına geçebiliriz  öncelikle 1  su  bardağı ekmek kırıntımız var  ekmekler  kuruduktan  sonra robottan geçiriyoruz  1 adet  yumurta mız...  ve rendelediğimiz iri bir  kuru  soğan ımız var  önce bulamaç olana kadar karıştırıyoruz  şimdi kimyonu...  kuru  naneyi...  karabiberi...  ve tuzu ekleyelim  şöyle bir  alt -üst olacak kadar karıştırdıktan sonra...  az  yağlı  dana  kıymayı katalım  ve  malzeme  bütünleşene kadar en az 5  dakika  yoğuralım  çok  güzel  bütünleşti  şimdi yarım  saat  buzdolabında bekletiyoruz 

KIRKLARELİ KÖFTESİ

Kırklareli köftesinin hazırlanışında en önemli ayrıntılardan biri ustasının ocakbaşındaki el melekelerinde kendini gösterir. Odun kömürü ateşinde, ızgara üzerinde pişirilmesi esastır. Ateşin sürekli belli bir harda tutulması gerekir. Ne çok fazla olmalı, ne de ateşin harı öldürülmelidir. Yağlanmış ızgara üzerine alınan köftelerin yumuşacık olması ve sularının içine hapsedilmesi yine ustasının maharetini gösterir. Bunun için köfteler ızgara üzerinde sürekli takip edilmeli ve gerektiği zamanlarda çevrilmelidir. Izgara üzerine iri doğranmış soğan halkaları, domates dilimleri ve sivri biber konularak servis tabağına alınabilir. Fakat Kırklareli köftesinin sunumunda mutlaka olması gereken yöreye özgü hazırlanan "acı sos"tur. Kırklareli köftesinin yörenin mandıracılık geleneğinden devşirdiği bir başka lezzet olan koyun yoğurdu ile yenilmesi de bir başka sunum önerisidir. Malzemeler : 700 gr dana kıyması ( Kol kısmından ) 300 gr Kuzu kıyması ( Döş kısmından- yağlı ) 1 Ade

Kiremitte Alabalık

strancalar’ın yeşile kesmiş doğasında sizi karşılayan pek çok alabalık kır lokantasına rastlarsınız. Burada balıklar bu dağlardan beslenen buz gibi sularda ve doğal ortamlarında yetişir. Bu sebeple çok lezzetlidirler. Böylesi bir alabalık mutfağının yörede yeşermiş olması şu durumda şaşırtıcı değildir. Hatta bu yönüyle ün yapmış Pınarhisar’ın Kaynarca beldesini tam da burada hatırlamak gerekir. Eski zamanlardaki şaşaalı günlerinin uzağında olmasına rağmen, Pınarhisar’ın Kaynarca beldesinin alabalık mutfağı üzerine hala en bilinen ve en çok tercih edilen yer olduğunu şüphe götürmez. Malzemeler : 1 Büyükçe alabalık 1 Orta boy domates 1 Orta boy soğan 2-3 Sivribiber 3-4 Diş sarımsak 4-5 Adet orta boy mantar 2 Çorba kaşığı tereyağ 1 Su bardağı kaşar rendesi Karabiber, tuz Kiremit balık tabağı Hazırlanışı : Balığınızı temizleyip kurulayın. Karın boşluğuna parmağınızla bir parça karabiber sürüp tuz gezdirin. Sırt etine yakın yerden verev verev 2-3 çizik atıp buraya sar