Ana içeriğe atla

BOŞNAK KÖFTESİ TARİFİ

"Boşnak Köftesi (pljeskavica)" 
ama her zaman olduğu gibi önce malzemeler 
400 gram dana kıyma 
1 adet kuru soğan 
su bardağı çekilmiş kuru ekmek kırıntısı 
1 çay kaşığı kuru nane 
1 çay kaşığı karabiber 
2 çay kaşığı kimyon 
2 çay kaşığı tuz 
ve 1 adet yumurta 
içi için: yarım su bardağı rendelenmiş taze kaşar peynir
75 gram dana kavurması 
Boşnak köftesi için gerekli malzemeyi öğrendik 
şimdi hemen yapımına geçebiliriz 
öncelikle 1 su bardağı ekmek kırıntımız var 
ekmekler kuruduktan sonra robottan geçiriyoruz 
1 adet yumurtamız... 
ve rendelediğimiz iri bir kuru soğanımız var 
önce bulamaç olana kadar karıştırıyoruz 
şimdi kimyonu... 
kuru naneyi... 
karabiberi... 
ve tuzu ekleyelim 
şöyle bir alt-üst olacak kadar karıştırdıktan sonra... 
az yağlı dana kıymayı katalım 
ve malzeme bütünleşene kadar en az 5 dakika yoğuralım 
çok güzel bütünleşti 
şimdi yarım saat buzdolabında bekletiyoruz 
yarım saat sonra 
köftenin harcı dinlendi 
şimdi artık dinlendirme aşamasındayız 
şöyle ceviz kadar parçalar alıyoruz 
ve iki avuç arasında yuvarlıyoruz ve bastırıyoruz 
şimdi ikinciyi de aynı şekilde yapacağız 
kaşar orijinal tarifte dilim olarak kullanılır 
biz daha güzel yayılsın diye kaşarı rendeledik 
gene orijilanal tarifte kuru et kullanılıyor 
hepimiz kuru et bulamayacağımız için kavurma kullandık 
az önce hazırladığımız köfteyi üzerine kapatıyoruz 
ve kenarlarına bastırıyoruz 
bu şekilde diğer köfteleri de hazırlıyoruz 
artık son köfteye ulaştık 
bir kez daha gösterelim 
kaşar, kavurma... 
kaşar... 
ve köfte... 
kenarları iyice bastırıyoruz 
çünkü kaşar eriyince aralardan çıkabilir 
yuvarlak bir şekil veriyoruz, yassılaştırıyoruz 
ve 16 tane köfte yapmış olduk 
bu arada fırını 190 derecede ısıttık 
fırına köfteleri veriyoruz ve 25-30 dakika pişiriyoruz 
yarım saat sonra 
Boşnak köftesi fırından çıktı, muazzam bir koku... 
keşke bu kokuyu alabilseniz ama denerseniz tabi ki alacaksınız 
şöyle servis tabağına bırakalım 
yanında çok güzel bir cacıkla harika bir ziyafet 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KIRKLARELİ KÖFTESİ

Kırklareli köftesinin hazırlanışında en önemli ayrıntılardan biri ustasının ocakbaşındaki el melekelerinde kendini gösterir. Odun kömürü ateşinde, ızgara üzerinde pişirilmesi esastır. Ateşin sürekli belli bir harda tutulması gerekir. Ne çok fazla olmalı, ne de ateşin harı öldürülmelidir. Yağlanmış ızgara üzerine alınan köftelerin yumuşacık olması ve sularının içine hapsedilmesi yine ustasının maharetini gösterir. Bunun için köfteler ızgara üzerinde sürekli takip edilmeli ve gerektiği zamanlarda çevrilmelidir. Izgara üzerine iri doğranmış soğan halkaları, domates dilimleri ve sivri biber konularak servis tabağına alınabilir. Fakat Kırklareli köftesinin sunumunda mutlaka olması gereken yöreye özgü hazırlanan "acı sos"tur. Kırklareli köftesinin yörenin mandıracılık geleneğinden devşirdiği bir başka lezzet olan koyun yoğurdu ile yenilmesi de bir başka sunum önerisidir. Malzemeler : 700 gr dana kıyması ( Kol kısmından ) 300 gr Kuzu kıyması ( Döş kısmından- yağlı ) 1 Ade

Kiremitte Alabalık

strancalar’ın yeşile kesmiş doğasında sizi karşılayan pek çok alabalık kır lokantasına rastlarsınız. Burada balıklar bu dağlardan beslenen buz gibi sularda ve doğal ortamlarında yetişir. Bu sebeple çok lezzetlidirler. Böylesi bir alabalık mutfağının yörede yeşermiş olması şu durumda şaşırtıcı değildir. Hatta bu yönüyle ün yapmış Pınarhisar’ın Kaynarca beldesini tam da burada hatırlamak gerekir. Eski zamanlardaki şaşaalı günlerinin uzağında olmasına rağmen, Pınarhisar’ın Kaynarca beldesinin alabalık mutfağı üzerine hala en bilinen ve en çok tercih edilen yer olduğunu şüphe götürmez. Malzemeler : 1 Büyükçe alabalık 1 Orta boy domates 1 Orta boy soğan 2-3 Sivribiber 3-4 Diş sarımsak 4-5 Adet orta boy mantar 2 Çorba kaşığı tereyağ 1 Su bardağı kaşar rendesi Karabiber, tuz Kiremit balık tabağı Hazırlanışı : Balığınızı temizleyip kurulayın. Karın boşluğuna parmağınızla bir parça karabiber sürüp tuz gezdirin. Sırt etine yakın yerden verev verev 2-3 çizik atıp buraya sar