Ana içeriğe atla

ZİRVA

Zirva Edirne mutfağının çok eski bir yemeğidir. Edirne'nin neredeyse bir asra yakın bir süre Osmanlı'ya başkentlik yapmış olması, saray mutfağının yöre mutfağını da etkilemesine sebep olmuştur. Zirva tam da böylesi bir kültür ürünü olarak günümüze değin ulaşabilmiştir.
15. ve 16. yy'da Saray mutfağında olduğu tesbitine varılan ve Fatih Sultan Mehmet Han'a sunulan baş yemekler arasında yer alan Mutancana isimli yemeğe büyük benzerlik gösterir. Fatih'in Edirne Yeni Saray'da doğduğu, Edirne Sarayı'nın ve Edirne imarethanelerinin de güçlü bir mutfağı olduğu düşünüldüğünde brbirine bu denli benzeyen bu yemeklerin kökleri daha anlaşılabilir hale gelmektedir.
İstanbul'da Fatih ve Süleymaniye İmaretlerinde, Edirne’de II. Beyazıt imaretinde Cuma akşamları, ramazan ve iki bayram akşamları halka dağıtılan bir yemek olduğu bilinmektedir. Et ve meyvelerin bir arada kullanılması, Osmanlı saray mutfağı kadar, Mevlevi mutfağı izleri taşımaktadır.
Malzemeler :
  • ½ kg. kuzu veya tavuk eti
  • 200 gram badem
  • 1 küçük salkım üzüm veya 7-8 adet büyük kuru üzüm,
  • 1 çorba kaşığı bal
  • 10-12 kuru kayısı
  • 7-8 adet kiraz veya kiraz kurusu
  • 3 adet incir
  • 5-6 siyah erik (Taze veya kuru olabilir.)
  • 3-4 adet karanfil
  • Haşhaş tohumu,
  • Safran
  • 1 Çorba kaşığı nişasta
  • Yapılışı
    • Etleri yarım çay bardağı su ile, rengi değişinceye kadar orta ateşte pişirin.
    • Daha sonra bir su bardağı sıcak su ve tuz ilave edin.
    • Ayrı bir kapta nişastayı suyla eritin ve yavaş yavaş kısık ateşte kaynayan etin içine dökün.
    • Topak olmaması için sürekli karıştırın.
    • Bu aşamadan sonra meyveleri pişme süreleri dikkate alınarak tencereye ilave edin.
    • Tercihen incir, badem, erik, üzüm, kiraz kurusu, kayısı ve son olarak da bir çorba kaşığı balı da ilave edin.
    • Bir fiske safran, birkaç adet karanfil de koyup tencerenin kapağı kapatın ve bir kaç dakika demlenmesi için bekleyin.
    • Haşhaş tohumu ile süsleyerek servis yapın.
    • Pilav ile servisi önerilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YABAN ÖRDEĞİ(POMAK USULÜ)

Yaban ördeği malzemeleri    1 yaban ördeği     2 su bardağı pirinç    2 su bardağı bulgur     10 gr tereyağı    1 soğan     1 elma Sos için     10 gr tereyağı     2 diş sarımsak     1 çorba kaşığı kıyılmış soğan    1 çorba kaşığı salça     2 çorba kaşığı su Yaban ördeği hazırlanışı Yaban ördeği:  Özel günlerimize uygun  yemek tarifleri  arasında üst sıralarda bulunan yemeğimize başlayalım... Soğanın kabuğunu soyun. Elmayı yıkayıp çekirdeklerini temizleyin ve dörde bölün. Ördek etini iyice yıkayın. Elma, soğan ve eti geniş bir tencereye alın. Üzerini iki misli geçecek kadar su ilave edip iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 2 saat haşlayın. Suyunu süzüp ördek etini parçalara ayırın. Tereyağını tavada eritip sarımsak ve soğanı kavurun. Suda inceltilmiş salçayı ekleyip sos kıvamında...

BOŞNAK KÖFTESİ TARİFİ

"Boşnak Köftesi (pljeskavica)"  ama her zaman olduğu gibi önce  malzemeler   400 gram  dana  kıyma  1 adet  kuru  soğan   1  su  bardağı çekilmiş  kuru  ekmek kırıntısı  1 çay kaşığı  kuru  nane  1 çay kaşığı karabiber  2 çay kaşığı kimyon  2 çay kaşığı  tuz   ve 1 adet  yumurta   içi için: yarım  su  bardağı rendelenmiş taze kaşar  peynir i  75 gram  dana  kavurması  Boşnak köftesi için gerekli  malzemeyi   öğrendik   şimdi  hemen  yapımına geçebiliriz  öncelikle 1  su  bardağı ekmek kırıntımız var  ekmekler  kuruduktan  sonra robottan geçiriyoruz  1 adet  yumurta mız...  ve rendelediğimiz iri bir  kuru  soğan ımız var  önce bulamaç olana kadar karıştırıyoruz  şimdi kimyonu...  kuru  naneyi...  karabiberi......

RUMELİ BEĞENDİSİ

Malzemeler:  1 kilogram patlıcan,  yarım kilogram kuşbaşı et,  yarım çay bardağı sıvıyağ,  2 adet kuru soğan,  2 diş sarımsak,  1 çay kaşığı sirke,  1 çay kaşığı toz şeker,  1 tatlı kaşığı tuz,  1 kaşık salça,  1 yemek kaşığı un,  1 su bardağı süt,  1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri. Yapılışı: Patlıcanlar közlenir kabukları soyulur, ince ince doğranır ve ezilir. Diğer tarafta bir tencerede sıvı yağa soğanlar eklenerek kavrulur içine kuşbaşı et eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır etin kendi suyunda pişmesi sağlanır. Etler piştikten sonra üzerine sirke, sarımsak, tuz ve şeker ve bir yemek kaşığı salça ilave edilir, kavrulur. Un çok az yağ ile hafif kavrulur, soğutulur ve üzerine süt eklenerek boza kıvamına gelene dek pişirilir. Bu sos patlıcanın üzerine dökülür. Servis tabağında etin yanına eklenip üzerine kaşar peyniri serpilerek servis yapılır.