Ana içeriğe atla

BOŞNAK BÖREĞİ TARİFİ

Boşnak Böreği" 
ama isterseniz önce malzemeleri öğrenelim 
2,5 su bardağı ılık su 
1,5 tatlı kaşığı tuz 
ve alabildiği kadar un (yaklaşık 3,5 - 4 su bardağı) 
yağlamak için; yarım paket tereyağı (yaklaşık 125 gram) 
1 çay bardağı sıvıyağ 
içi için; 3-4 adet ince pırasa 
1 çay bardağı sıvıyağ 
su bardağı ezilmiş beyaz peynir 
2 adet yumurta 
1 çay kaşığı karabiber 
ve 2 çay kaşığı tuz 
malzemelerden sonra hamuru yoğurarak işlemlere başlayalım 
2,5 su bardağı ılık suyumuzu... 
ve tuzumuzu bir kaba aktarıyoruz 
ve üzerine herzaman dediğimiz gibi azar azar... 
un ekleyerek, bu sefer orta sertlikten... 
biraz daha sert kıvamda bir hamur... 
elde edene kadar yoğuruyoruz 
biraz yordu, kıvama geldikten sonra bir 5 dakika kadar daha yoğurduk 
biz içi hazırlarken bu sürede hamurumuzu dinlendiriyoruz 
şöyle kenera koyalım, üzerini de kapatalım 
şimdi içi hazırlamaya başlayalım 
mümkün olduğunca ince pırasa kullanıyoruz 
kalın kısımları inceltmek için ortadan keselim 
ve ince bir şekilde kıyalım 
artık kavurma işlemine geçebiliriz 
tencereyi ateşe yerleştiriyoruz 
yağı bırakıyoruz 
biraz kızdıktan sonra, kıydığımız pırasayı ilave ediyoruz 
solana kadar, 10 dakika kadar kavuracağız 
şimdi tuzu ve karabiberi ekleyeceğiz 
artık ateşi kapatabiliriz 
soğuması için bir süre bekleyeceğiz 
pırasalar tamamen soğudu 
şimdi ezdiğimiz peyniri ve yumurtaları ilave edeceğiz 
değişik bir iç 
iyice karıştıracağız 
bu şekilde içi tamamlamış olacağız 
böreğin içi hazır, artık yufkalarımızı açmaya başlayalım 
öncelikle dinlendirdiğimiz hamuru şöyle alalım 
önce ikiye bölelim, çünkü 30 parçaya böleceğiz 
ilk parçayı 15 parçaya böleceğiz 
ikinciyi de 15 
böyle bir baston uzatalım 
bezelerimizi hazırladık, dediğimiz gibi 30 adet beze 
öncelikle herbirini tatlı tabağı çapında açacağız 
bu kadar yeter 
şimdi erittiğimiz yarım paket tereyağının üzerine... 
1 çay bardağı kadar sıvıyağ ekliyoruz 
şöyle bir karıştırdıktan sonra... 
açtığımız hamurun üzerine bir miktar sürüyoruz 
şimdi diğer bezeleri açarak devam edelim 
ikinci yufkayı da birincinin üzerine yerleştiriyoruz 
tekrar yağdan sürüyoruz 
bu şekilde 5 kat üst-üste olacak 
devam edelim 
beşinci katı da yerleştiriyoruz 
son kata yağ sürmüyoruz 
bu şekilde 6 öbek yufka hazırlayacağız 
son öbeğimizi de tamamladık 
şimdi ilk yaptığımızdan başlayarak inceltmeye başlayacağız 
gene un serperek... 
öncelikle üzerine parmak uçlarıyla bastırıyoruz 
normal yufka açar gibi açıyoruz 
tepsimizin büyüklüğüne ulaşıncaya kadar 
sanıyorum tepsinin büyüklüğüne ulaştık 
şöyle bir yufkamızı saralım 
öncelikle mevcut yağ ile tepsiyi yağlayalım, bu önemli bir işlem 
şimdi hazırladığımız ilk yufkayı dikkatli bir şekilde... 
tepsimize aktarıyoruz 
üzerini yağlıyoruz 
şimdi ikinci grup yufkamızı açalım 
bu şekilde üç yufka üst-üste olacak ve içi yerleştireceğiz 
şimdi üçüncü yufkamızı yerleştiriyoruz 
tam yarıya gelmiş oluyoruz 
artık sıra içte 
güzel, pırasalı, peynirli, yumurtalı içimizi... 
muntazam bir şekilde yerleştireceğiz 
şimdi diğer 3 grup yufkamızı da... 
aralarına yağ koyarak aynı şekilde açacağız 
üst-üste yerleştireceğiz 
son yufkamızı da açtık 
yağladığımız katın üzerine düzgün bir şekilde yerleştiriyoruz 
çünkü bu son kat 
şimdi kalan yağın tamamını döküyoruz 
düzgün bir şekilde yayıyoruz 
şimdi kare kare keselim 
kenarlar çok olmasın diye, üçgen keselim 
şimdi artık böreğimizi önceden ısıttığımız 180 derece... 
fırına veriyoruz ve kızarana kadar pişiriyoruz 
"Boşnak Böreği" fırından çıktı 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

YABAN ÖRDEĞİ(POMAK USULÜ)

Yaban ördeği malzemeleri    1 yaban ördeği     2 su bardağı pirinç    2 su bardağı bulgur     10 gr tereyağı    1 soğan     1 elma Sos için     10 gr tereyağı     2 diş sarımsak     1 çorba kaşığı kıyılmış soğan    1 çorba kaşığı salça     2 çorba kaşığı su Yaban ördeği hazırlanışı Yaban ördeği:  Özel günlerimize uygun  yemek tarifleri  arasında üst sıralarda bulunan yemeğimize başlayalım... Soğanın kabuğunu soyun. Elmayı yıkayıp çekirdeklerini temizleyin ve dörde bölün. Ördek etini iyice yıkayın. Elma, soğan ve eti geniş bir tencereye alın. Üzerini iki misli geçecek kadar su ilave edip iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 2 saat haşlayın. Suyunu süzüp ördek etini parçalara ayırın. Tereyağını tavada eritip sarımsak ve soğanı kavurun. Suda inceltilmiş salçayı ekleyip sos kıvamında...

BOŞNAK KÖFTESİ TARİFİ

"Boşnak Köftesi (pljeskavica)"  ama her zaman olduğu gibi önce  malzemeler   400 gram  dana  kıyma  1 adet  kuru  soğan   1  su  bardağı çekilmiş  kuru  ekmek kırıntısı  1 çay kaşığı  kuru  nane  1 çay kaşığı karabiber  2 çay kaşığı kimyon  2 çay kaşığı  tuz   ve 1 adet  yumurta   içi için: yarım  su  bardağı rendelenmiş taze kaşar  peynir i  75 gram  dana  kavurması  Boşnak köftesi için gerekli  malzemeyi   öğrendik   şimdi  hemen  yapımına geçebiliriz  öncelikle 1  su  bardağı ekmek kırıntımız var  ekmekler  kuruduktan  sonra robottan geçiriyoruz  1 adet  yumurta mız...  ve rendelediğimiz iri bir  kuru  soğan ımız var  önce bulamaç olana kadar karıştırıyoruz  şimdi kimyonu...  kuru  naneyi...  karabiberi......

EDİRNE'NİN MEŞHUR ELBASAN TAVA TARİFİ

Malzemeleri:  – 500 gram kuzu eti - 2 Adet kuru soğan - 1 Su bardağı un - 1 Su bardağı yoğurt - 2 Adet yumurta - 1 Çay bardağı etin suyundan - Tuz, - Karabiber - Kırmızı Pul Biber - Kekik - Ayçiçek yağı Yapılışı:  Etleri önce biraz kavuruyoruz daha sonra biraz iri doğranmış kuru soğanı ilave edip kavuruyoruz. Bu işlem devam ederken suyunu tuzunu ilave edip düdüklü tencerede pişiriyoruz. Etin suyundan bir çay bardağı alıp hazırlayacağımız sos kabına döküyoruz. Soğuduktan sonra üzerine yoğurdu yumurtayı, unu, tuzu koyup karıştırıyoruz. Etleri fırın kabına alıyoruz üzerine kekik pul biber serpiyoruz ve hazırladığımız sosu etlerin üzerine döküyoruz. 180 derecede fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.