Ana içeriğe atla

ÇİNGENE PİLİÇİ (Tenekede tavuk)

Çingene pilici" hazırlanışında kendine has hoşluklar içeren, hazırlandığı yöreye has isimler alabilen bir tavuk-piliç pişirme yöntemidir. Anadolu' nun bir çok yerinde benzer pişirme yöntemlerine raslanmaktadır. Özellikle Bolu-Mengen de özel tasarlanan siniler ve piliçlerin geçirildiği şişlerle yapılanına "Teneke kebabı" denilerek yemek uygulamaları ile ilgili yöreye has bir usul geliştirilmiştir. Trakya' da ise; daha çok Kırklareli' nin balkan köylerinde, özellikle avcılar, uzun süre köy dışında dağ-bayır dolaşan çobanlar ya da geceleri harman yerlerinde konaklamak durumunda kalan köylülerce pratiklik olsun diye geliştirilmiştir. Önceleri av kuşlarının pişirilmesi şeklinde gelişse de, sonraları kümes hayvanları için de uygulanmaya başlanmıştır. Son zamanlarda rastlanmasa da, Kırklareli mutfağında bu usule yakın bir şekilde hazırlanan "bıldırcın kebabı" ya da "avcı kebabı" denilen yemekler yapılırdı.
Tavukların geçirildiği şişler o zamanlar güzelce dış kabukları soyulmuş ve yanmaması için yağlanarak kullanılan esnek kızılcık çubuklarından hazırlanırdı. Sonraları daha fazla pilici dizebilmek için metal aksamlı, siniye monte edilen düzenekler de geliştirilmeye başlanmıştır. Hatta bu gibi düzeneklerin satıldığı yerlere de raslanmaktadır.
Malzemeler :
  • Piliç ( Düzeneğinize dizebileceğiniz sayıda... )
  • Patlıcan, biber, kuru soğan, domates, körpe patates
  • Sıvı yağ
  • Tuz, salça, süt, az salça, arzuya göre kekik
Yapılışı :
  • Piliçlerinizi güzelce temizleyin.
  • Yıkadıktan sonra kurulayıp, ayrı bir kapta arzuya göre süt, baharat, tuz ve salça ile harmanladığınız yağ ile tavuğunuzun her yerini güzelce sıvazlayarak şişlerinize geçirin.
  • Düzeneğin altında yer alan tepsiye biber, domates, patlıcan ve kuru soğanları iri dilimler halinde tepsiye yerleştirip, üzerine çok az yağ gezdirin.
  • Patatesleri ister iri parçalar halinde dilimleyip bu tepsiye dizin, ister tavukların pişeceği külün çok ateş görmeyen kenarlarına gizleyerek pişirebilirsiniz.
  • Odun ateşiyle iyice harlandırdığınız piknik ateşinizin orta yerini harlarından arındırılmış küller kalacak şekilde hafif çukur bir havuz gibi açın.
  • Sebzelerin olduğu siniyi buraya yerleştirin, bu arada ateşle çok fazla oynamayın ki küller uçuşup sebzelerinize bulaşmasın.
  • Tavukları şişlere dik ve tavuklar tepsinin üzerine gelecek şekilde dizin.
  • Bu pişirme düzeneğinin üzerini tamamen örtecek şekilde, bir tarafı açılmış büyük yağ tenekesini üzerine tamamen kapaklayın.
  • Tenekenin yan taraflarına doğru kenara ayırdığınız harlı korları çekiştirerek, tenekenin yere temas eden taraflarını güzelce kapatın. Tenekenin kenarlarına kozalak, odun parçaları ilave ederek ateşi ara ara büyütün. Hatta tenekenin üzerine harı geçmeye başlamış közlerden de ilave ederek piliçlerin üstten de pişmesine yardımcı olabilirsiniz.
  • Bir veya iki defa, tenekeyi dikkatlice kaldırarak tavuklarınızın pişme durumlarını kontrol edip, kurumaması için sütlü yağ karışımından bir fırça yardımıyla kenarlarına sıvazlayıp, yeniden pişmesi için kapatın.
  • Sebzeleriniz ve tavuklarınız pişince, közdeki patatesleri de soyup sebzelere ilave edein.
  • Afiyet olsun.
Sütlü yağ tavuklarınızın kurmasını engellediği gibi yumuşak kalmalarına da yardımcı olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BOŞNAK KÖFTESİ TARİFİ

"Boşnak Köftesi (pljeskavica)"  ama her zaman olduğu gibi önce  malzemeler   400 gram  dana  kıyma  1 adet  kuru  soğan   1  su  bardağı çekilmiş  kuru  ekmek kırıntısı  1 çay kaşığı  kuru  nane  1 çay kaşığı karabiber  2 çay kaşığı kimyon  2 çay kaşığı  tuz   ve 1 adet  yumurta   içi için: yarım  su  bardağı rendelenmiş taze kaşar  peynir i  75 gram  dana  kavurması  Boşnak köftesi için gerekli  malzemeyi   öğrendik   şimdi  hemen  yapımına geçebiliriz  öncelikle 1  su  bardağı ekmek kırıntımız var  ekmekler  kuruduktan  sonra robottan geçiriyoruz  1 adet  yumurta mız...  ve rendelediğimiz iri bir  kuru  soğan ımız var  önce bulamaç olana kadar karıştırıyoruz  şimdi kimyonu...  kuru  naneyi...  karabiberi...  ve tuzu ekleyelim  şöyle bir  alt -üst olacak kadar karıştırdıktan sonra...  az  yağlı  dana  kıymayı katalım  ve  malzeme  bütünleşene kadar en az 5  dakika  yoğuralım  çok  güzel  bütünleşti  şimdi yarım  saat  buzdolabında bekletiyoruz 

KIRKLARELİ KÖFTESİ

Kırklareli köftesinin hazırlanışında en önemli ayrıntılardan biri ustasının ocakbaşındaki el melekelerinde kendini gösterir. Odun kömürü ateşinde, ızgara üzerinde pişirilmesi esastır. Ateşin sürekli belli bir harda tutulması gerekir. Ne çok fazla olmalı, ne de ateşin harı öldürülmelidir. Yağlanmış ızgara üzerine alınan köftelerin yumuşacık olması ve sularının içine hapsedilmesi yine ustasının maharetini gösterir. Bunun için köfteler ızgara üzerinde sürekli takip edilmeli ve gerektiği zamanlarda çevrilmelidir. Izgara üzerine iri doğranmış soğan halkaları, domates dilimleri ve sivri biber konularak servis tabağına alınabilir. Fakat Kırklareli köftesinin sunumunda mutlaka olması gereken yöreye özgü hazırlanan "acı sos"tur. Kırklareli köftesinin yörenin mandıracılık geleneğinden devşirdiği bir başka lezzet olan koyun yoğurdu ile yenilmesi de bir başka sunum önerisidir. Malzemeler : 700 gr dana kıyması ( Kol kısmından ) 300 gr Kuzu kıyması ( Döş kısmından- yağlı ) 1 Ade

Kiremitte Alabalık

strancalar’ın yeşile kesmiş doğasında sizi karşılayan pek çok alabalık kır lokantasına rastlarsınız. Burada balıklar bu dağlardan beslenen buz gibi sularda ve doğal ortamlarında yetişir. Bu sebeple çok lezzetlidirler. Böylesi bir alabalık mutfağının yörede yeşermiş olması şu durumda şaşırtıcı değildir. Hatta bu yönüyle ün yapmış Pınarhisar’ın Kaynarca beldesini tam da burada hatırlamak gerekir. Eski zamanlardaki şaşaalı günlerinin uzağında olmasına rağmen, Pınarhisar’ın Kaynarca beldesinin alabalık mutfağı üzerine hala en bilinen ve en çok tercih edilen yer olduğunu şüphe götürmez. Malzemeler : 1 Büyükçe alabalık 1 Orta boy domates 1 Orta boy soğan 2-3 Sivribiber 3-4 Diş sarımsak 4-5 Adet orta boy mantar 2 Çorba kaşığı tereyağ 1 Su bardağı kaşar rendesi Karabiber, tuz Kiremit balık tabağı Hazırlanışı : Balığınızı temizleyip kurulayın. Karın boşluğuna parmağınızla bir parça karabiber sürüp tuz gezdirin. Sırt etine yakın yerden verev verev 2-3 çizik atıp buraya sar