Kırklareli köftesinin hazırlanışında en önemli ayrıntılardan biri ustasının ocakbaşındaki el melekelerinde kendini gösterir. Odun kömürü ateşinde, ızgara üzerinde pişirilmesi esastır. Ateşin sürekli belli bir harda tutulması gerekir. Ne çok fazla olmalı, ne de ateşin harı öldürülmelidir. Yağlanmış ızgara üzerine alınan köftelerin yumuşacık olması ve sularının içine hapsedilmesi yine ustasının maharetini gösterir. Bunun için köfteler ızgara üzerinde sürekli takip edilmeli ve gerektiği zamanlarda çevrilmelidir.
Izgara üzerine iri doğranmış soğan halkaları, domates dilimleri ve sivri biber konularak servis tabağına alınabilir. Fakat Kırklareli köftesinin sunumunda mutlaka olması gereken yöreye özgü hazırlanan "acı sos"tur. Kırklareli köftesinin yörenin mandıracılık geleneğinden devşirdiği bir başka lezzet olan koyun yoğurdu ile yenilmesi de bir başka sunum önerisidir.
Malzemeler :
- 700 gr dana kıyması ( Kol kısmından )
- 300 gr Kuzu kıyması ( Döş kısmından- yağlı )
- 1 Adet kuru soğan
- 2 Dilim bayat ekmek
- 1 Çay kaşığı karabiber & kimyon ( Arzuya göre )
- Tuz
- Hazırlanışı :
- Etinizi kesildikten sonra soğuk bir ortamda bir-iki gün dinlendirin.
- Dana etine kuzu eti ilavesiyle yağlanmasını sağlayın.
- Etlerinizi iç malzemesini katmazdan evvelbir kez kıyma makinesinden çekin.
- İçine rendelenmiş soğan, ufalanmış bayat ekmek, tuz ( arzuya göre karabiber ve kimyon ) konarak bir daha kıyma makinesinde çekin.
- Köftelerinize yuvarlak ve yassı şekiller verip buzdolabında dinlenmeye alın.
- Odun ateşi üzerine oturtulmuş oluklu ızgaranızı yağlayarak köftenizi ızgaraya alın.
- Ateşin ısısını ve çevirme zamanını gözeterek köftelerinizi mühürleyerek pişirin ve suyunu içine hapsetmeye gayret gösterin.
- Önlü arkalı sık sık çevirerek ederek köfteleri kurutmadan pişirin.
- Acı sos ve koyun yoğurdu ile servis edin.
Yorumlar
Yorum Gönder