Et ve şekerin birbiriyle buluştuğu, Edirne' ye ait eski bir et yemeğidir Gerdaniye. Daha çok Edirne Gerdaniyesi ismiyle bilinir. Şimdilerde pek yapılmayan, daha çok konsept restaurantlarda görülen bu yemeğe, Osmanlı saray mutfağında küçük nüans farklarıyla raslarız. Bu durum Edirne' nin İstanbul' un fethinden önce Osmanlı' ya başkentlik etmiş olmasıyla; dolayısıyla Edirne yöre mutfağında ve Osmanlı saray mutfağında yer alıyor olması açıklanabilir. Tek fark, saray mutfağında tatlandırma için baharatlar veya meyvelerin kullanılması, şekerin yemekte o dönemler kullanılmıyor olmasıdır.
Malzemeler :
- 1 Koyun gerdanı
- Yarım kilo erik
- 6 Su bardağı Şeker
- Yeterince su
- Yapılışı:
- Koyun gerdanını suda iyice yıkayıp, derince bir tencereye, üzerini örtecek kadar su ile yerleştirin.
- Gerdan etleri iyice yumuşayıncaya değin, üzerinde oluşabilecek köpükler ara ara alınarak, kapağı kapalı bir şekilde kaynatın.
- Etler piştiğinde şekeri ilave edin, bir süre daha pişirin.
- Ardından erikleri ilave edip, erikler yumuşayıp piştiğinde ocaktan alın.
- Ilık bir şekilde servis tabağına alın.
Yorumlar
Yorum Gönder