Ana içeriğe atla

KUSKUSLU TAVUK KAPAMA

Kapama Kırklareli yöre mutfağının sevilen fırın yemeklerindendir. Sininin altına döşenen pilav harcının ( pirinç, bulgur yahut kuskus pilavı ) üzerine haşlanmış et parçalarının döşenmesi, bahratlarla -ki özellikle karabiber ile- tatlandırılıp fırınlanmasıyla elde edilen yemeklere yöre mutfağında kapama denilmektedir. Özellikle koyun eti kullanılarak yapılan benzer tarifler ise, Trakya mutfağının daha genişi olarak değerlendirebileceğimiz Balkan mutfağında büryan olarak adlandırılır.
Daha önce sayfalarımızda pirinç ile hazırlanan tavuklu pirinç kapama tarifine yer vermiştik. Bu tarifte ise yöre mutfağının vazgeçilmez kışlık hamur işlerinden kuskus kullanılarak yapılan bir kapama uygulamasına yer veriyoruz. Genel hatlarıyla benzerlikler taşıyan bu tarifte küçük nüans farkları yer almaktadır. Yöre mutfağının zenginliği açısından pirinçle yapılan kapamalar gibi kuskus kullanılarak yapılan bu tarif de diri tutulmalıdır.
Malzemeler :
  • Tavuk kol ( Porsiyon başına bir kol )
  • Kuskus ( Tepsinin tabanını örtecek miktarda )
  • Taze veya kuru nane, karabiber, tuz
  • 1 Kase ince doğranmış kuru soğan
  • Tereyağ

  •                                                      YAPILIŞI

  • Tavukları ocak ateşinde tütsüleyip, güzelce yıkayın.
  • Derince bir tencereye bir miktar tereyağ ekleyip tavukları ilave edin.
  • Bir süre tavukları tereyağda alt üst ederek tereyağın lezzetinin tavuk etine geçmesi için kavurun.
  • Tavukların üzerini bir miktar geçecek kadar su ilave edip kaynamaya bırakın.
  • Kuru yahut kıyılmış taze naneyi ekleyin. Tuzunu ayarlayın.
  • Ara ara suyun üzerinde biriken köpükleri uzaklaştırıp, soğanları çiğden kaynama suyunun içerisine ilave edin.
  • Not : Soğanları tavukla bitlikte kavurarak da işe başlanabilir. Fakat değişen beslenme anlayışı gereği yağda kavurmak yerine suda soğanların et suyu ile haşlanması yeğ tutulmaktadır.
    • Tavuklar ve soğanlar pişene değin kaynatmaya devam edin.
    • Fırına alacağınız tepsinizin altını tereyağ ile güzelce yağlayın.
    • Kuskusları tepsinin tabanını tamamen kaplayacak ölçüde kuskusla kaplayın.
    Not : Kuskuslar tepside çok kalın yayılmamalıdır. Ölçünün kaçması pilavınızın hamurlaşmasına sebep olabilir.
    • Tavuk etlerini kuskusun üzerine yerleştirin.
    • Tabandaki kuskusları açtırmayacak şekilde kepçe ile tavuk suyunu yavaşça tepsiye ilave edin.
    • Karabiberini ( mümkünse değirmende çekilmiş tane karabiber ) üzerine serpiştirin.
    Not : Tavuk suyu kuskusların bir-iki parmak üzerine geçebilir. Burada kapamanın fırında kalıp kuskusların suyu doyacak kadar içeceği zaman gözetlierek bu miktara karar verilmelidir.
    • Önceden ısıtılmış orta hararetli fırında yaklaşık yarım saat fırınlayın.
    Not : Fırınlarken tavukların üstlerinin nar gibi kızarmasını ve kuskusların tavuk suyunu içerek hafif sulu kalacağı kıvamı gözetin. Zira kuskus forondan sonra bir süre daha demlendirileceği için buğusuyla bu ıslaklığın fazlasını atıp pişme kıvamının dengesini bulacaktır. Zira demlenmeye almak tavuk etinin de yumuşak kalmasına yardımcı olur...
    • Fırından aldığınız kapamayı -mümkünse kapalı bir ortamda yahut üzerine bir başka sini kapayarak- 10-15 dk demlenmeye alınız.
    • Her porsiyona bir tavuk kolu gelecek şekilde kuskusları ile birlikte servis tabağına alıp ılık servis ediniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BOŞNAK KÖFTESİ TARİFİ

"Boşnak Köftesi (pljeskavica)"  ama her zaman olduğu gibi önce  malzemeler   400 gram  dana  kıyma  1 adet  kuru  soğan   1  su  bardağı çekilmiş  kuru  ekmek kırıntısı  1 çay kaşığı  kuru  nane  1 çay kaşığı karabiber  2 çay kaşığı kimyon  2 çay kaşığı  tuz   ve 1 adet  yumurta   içi için: yarım  su  bardağı rendelenmiş taze kaşar  peynir i  75 gram  dana  kavurması  Boşnak köftesi için gerekli  malzemeyi   öğrendik   şimdi  hemen  yapımına geçebiliriz  öncelikle 1  su  bardağı ekmek kırıntımız var  ekmekler  kuruduktan  sonra robottan geçiriyoruz  1 adet  yumurta mız...  ve rendelediğimiz iri bir  kuru  soğan ımız var  önce bulamaç olana kadar karıştırıyoruz  şimdi kimyonu...  kuru  naneyi...  karabiberi...  ve tuzu ekleyelim  şöyle bir  alt -üst olacak kadar karıştırdıktan sonra...  az  yağlı  dana  kıymayı katalım  ve  malzeme  bütünleşene kadar en az 5  dakika  yoğuralım  çok  güzel  bütünleşti  şimdi yarım  saat  buzdolabında bekletiyoruz 

KIRKLARELİ KÖFTESİ

Kırklareli köftesinin hazırlanışında en önemli ayrıntılardan biri ustasının ocakbaşındaki el melekelerinde kendini gösterir. Odun kömürü ateşinde, ızgara üzerinde pişirilmesi esastır. Ateşin sürekli belli bir harda tutulması gerekir. Ne çok fazla olmalı, ne de ateşin harı öldürülmelidir. Yağlanmış ızgara üzerine alınan köftelerin yumuşacık olması ve sularının içine hapsedilmesi yine ustasının maharetini gösterir. Bunun için köfteler ızgara üzerinde sürekli takip edilmeli ve gerektiği zamanlarda çevrilmelidir. Izgara üzerine iri doğranmış soğan halkaları, domates dilimleri ve sivri biber konularak servis tabağına alınabilir. Fakat Kırklareli köftesinin sunumunda mutlaka olması gereken yöreye özgü hazırlanan "acı sos"tur. Kırklareli köftesinin yörenin mandıracılık geleneğinden devşirdiği bir başka lezzet olan koyun yoğurdu ile yenilmesi de bir başka sunum önerisidir. Malzemeler : 700 gr dana kıyması ( Kol kısmından ) 300 gr Kuzu kıyması ( Döş kısmından- yağlı ) 1 Ade

Kiremitte Alabalık

strancalar’ın yeşile kesmiş doğasında sizi karşılayan pek çok alabalık kır lokantasına rastlarsınız. Burada balıklar bu dağlardan beslenen buz gibi sularda ve doğal ortamlarında yetişir. Bu sebeple çok lezzetlidirler. Böylesi bir alabalık mutfağının yörede yeşermiş olması şu durumda şaşırtıcı değildir. Hatta bu yönüyle ün yapmış Pınarhisar’ın Kaynarca beldesini tam da burada hatırlamak gerekir. Eski zamanlardaki şaşaalı günlerinin uzağında olmasına rağmen, Pınarhisar’ın Kaynarca beldesinin alabalık mutfağı üzerine hala en bilinen ve en çok tercih edilen yer olduğunu şüphe götürmez. Malzemeler : 1 Büyükçe alabalık 1 Orta boy domates 1 Orta boy soğan 2-3 Sivribiber 3-4 Diş sarımsak 4-5 Adet orta boy mantar 2 Çorba kaşığı tereyağ 1 Su bardağı kaşar rendesi Karabiber, tuz Kiremit balık tabağı Hazırlanışı : Balığınızı temizleyip kurulayın. Karın boşluğuna parmağınızla bir parça karabiber sürüp tuz gezdirin. Sırt etine yakın yerden verev verev 2-3 çizik atıp buraya sar