Ana içeriğe atla

RUMELİ GÜVEY YAĞNİSİ

Trakya mutfağında sakatatlar arasında en çok değerlendirilen ve daha bol bulunabilen malzeme ciğerdir. Rumeli usulü terbiyeyle damıtılan çorbalarda, ızgaralarda olduğu kadar tencere yemeklerinde de ciğere dair kullanım zenginliğine rastlarız.
Trakya’da düğün yemeklerinde çorba olarak sofraya getirilmesi yaygın bir sunumdur. Düğünlerin ana yemekleri ise genellikle kemikli parça et ya da kuşbaşı etlerle hazırlanmaktadır. Buna karşılık bazı düğünlerde ana yemek olarak sunulan yahni yemeği ciğer kullanılarak yapılır ve bu sebeple yörede “güvey yahnisi” diye isimlendirilir.
Rumeli mutfağından geleneklerle Trakya mutfağına taşınan bu lezzeti hazırlarken riayet edilen bazı püf noktaları, bu haliyle yemeği kendine kimlikli kılar. Kullanılan malzemenin kuzu ciğeri olması arzu edilse de, dana ciğeri ile de hazırlanabilmektedir. Bazen ciğeri haşlayıp sonradan sotelemek şeklinde uygulamalar olsa da, genel uygulama baştan sotelemek şeklindedir. Yemeğin suyunu koyultmak için bir fiske un soteleme sırasında ya da en baştan ciğeri tümden unlanıp fazlalıklarının silkelenmesi şeklinde tencereye katılır. Rumeli sakatat yemeklerinin pek çoğunda ve et yahnilerinde olduğu üzere bir miktar sirke mutlaka katılmalıdır. Eğer ki salçanızın yemeğinizin suyunu renklendireceğine kaniyseniz ekleyeceğiniz domates miktarını azaltabilir ya da tümden ihmal edebilirsiniz. Ama mevsimindeyseniz domatesin kendi aromasını tercih ederek salça miktarını eksiltme yoluna gidin.
Sarımsak ve soğan yahnilerin vazgeçilmezi olarak ciğer yahnisinde de karşımıza çıkıyor. Özellikle ciğer yahnisi fazla soğan kaldırmaktadır. Trakya mutfağında soğanlar arpacık soğan olarak ya da dişe gelecek şekilde yemeklik hatta piyazlık doğranarak yemek içinde yerini alabilir. Soğanın dişe geliyor oluşu rahatsız edici bir durum değil yemeğin zenginliği olarak algılanır. Hatta bu durum yöredeki diğer et yahnilerinde de aynı yönüyle karşımıza çıkaR.
                                                                              Malzemeler :
  • Bir takım kuzu ciğeri
  • 20-25 adet arpacık soğan
  • 3-4 Diş sarımsak
  • 2 Yemek kaşığı tereyağ
  • 2 Sivri biber
  • 1 Tatlı kaşığı salça
  • 3 Orta boy domates
  • 1 Tatlı kaşığı üzüm sirkesi
  • 2 Yemek kaşığı un
  • Tuz, karabiber, pul biber, kekik
  • Yarım demet maydanoz
Hazırlanışı :
  • Tereyağı tavaya alıp erimeye alın. ( Arzuya göre sıvıyağla yarı ölçüde incelterek de kullanabilirsiniz. )
  • Ciğerleri yüksek ısıda sotelemek üzere tavaya alın.
  • Suyunu salıp çektikten sonra rengi dönerek sotelenen ciğerlerinize, arpacık soğanları, iri kıyılmış sarımsağı, halka doğranmış biberlerinizi ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
  • İki yemek kaşığı kadar ununuzu elinizle gezdirerek tavadaki malzemenizin üzerine gezdirin.
  • Önce salçasını, birkaç dakika sonra da kabukları soyulup küp doğranmış domatesleri ekleyip birkaç dakika daha kavurmaya devam edin.
  • Baharatlarını ve sirekesini ilave edip, üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin.
  • Tuzunu ayarlayarak altını kıstığınız ateşte kapağını olabildiğince açmadan yahninizi pişmeye alın.
  • Ateşti kapatmazdan 1-2 dakika önce üzerine kıyılmış maydanoz gezdirip, demlenmesi için k

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BOŞNAK KÖFTESİ TARİFİ

"Boşnak Köftesi (pljeskavica)"  ama her zaman olduğu gibi önce  malzemeler   400 gram  dana  kıyma  1 adet  kuru  soğan   1  su  bardağı çekilmiş  kuru  ekmek kırıntısı  1 çay kaşığı  kuru  nane  1 çay kaşığı karabiber  2 çay kaşığı kimyon  2 çay kaşığı  tuz   ve 1 adet  yumurta   içi için: yarım  su  bardağı rendelenmiş taze kaşar  peynir i  75 gram  dana  kavurması  Boşnak köftesi için gerekli  malzemeyi   öğrendik   şimdi  hemen  yapımına geçebiliriz  öncelikle 1  su  bardağı ekmek kırıntımız var  ekmekler  kuruduktan  sonra robottan geçiriyoruz  1 adet  yumurta mız...  ve rendelediğimiz iri bir  kuru  soğan ımız var  önce bulamaç olana kadar karıştırıyoruz  şimdi kimyonu...  kuru  naneyi...  karabiberi...  ve tuzu ekleyelim  şöyle bir  alt -üst olacak kadar karıştırdıktan sonra...  az  yağlı  dana  kıymayı katalım  ve  malzeme  bütünleşene kadar en az 5  dakika  yoğuralım  çok  güzel  bütünleşti  şimdi yarım  saat  buzdolabında bekletiyoruz 

KIRKLARELİ KÖFTESİ

Kırklareli köftesinin hazırlanışında en önemli ayrıntılardan biri ustasının ocakbaşındaki el melekelerinde kendini gösterir. Odun kömürü ateşinde, ızgara üzerinde pişirilmesi esastır. Ateşin sürekli belli bir harda tutulması gerekir. Ne çok fazla olmalı, ne de ateşin harı öldürülmelidir. Yağlanmış ızgara üzerine alınan köftelerin yumuşacık olması ve sularının içine hapsedilmesi yine ustasının maharetini gösterir. Bunun için köfteler ızgara üzerinde sürekli takip edilmeli ve gerektiği zamanlarda çevrilmelidir. Izgara üzerine iri doğranmış soğan halkaları, domates dilimleri ve sivri biber konularak servis tabağına alınabilir. Fakat Kırklareli köftesinin sunumunda mutlaka olması gereken yöreye özgü hazırlanan "acı sos"tur. Kırklareli köftesinin yörenin mandıracılık geleneğinden devşirdiği bir başka lezzet olan koyun yoğurdu ile yenilmesi de bir başka sunum önerisidir. Malzemeler : 700 gr dana kıyması ( Kol kısmından ) 300 gr Kuzu kıyması ( Döş kısmından- yağlı ) 1 Ade

Kiremitte Alabalık

strancalar’ın yeşile kesmiş doğasında sizi karşılayan pek çok alabalık kır lokantasına rastlarsınız. Burada balıklar bu dağlardan beslenen buz gibi sularda ve doğal ortamlarında yetişir. Bu sebeple çok lezzetlidirler. Böylesi bir alabalık mutfağının yörede yeşermiş olması şu durumda şaşırtıcı değildir. Hatta bu yönüyle ün yapmış Pınarhisar’ın Kaynarca beldesini tam da burada hatırlamak gerekir. Eski zamanlardaki şaşaalı günlerinin uzağında olmasına rağmen, Pınarhisar’ın Kaynarca beldesinin alabalık mutfağı üzerine hala en bilinen ve en çok tercih edilen yer olduğunu şüphe götürmez. Malzemeler : 1 Büyükçe alabalık 1 Orta boy domates 1 Orta boy soğan 2-3 Sivribiber 3-4 Diş sarımsak 4-5 Adet orta boy mantar 2 Çorba kaşığı tereyağ 1 Su bardağı kaşar rendesi Karabiber, tuz Kiremit balık tabağı Hazırlanışı : Balığınızı temizleyip kurulayın. Karın boşluğuna parmağınızla bir parça karabiber sürüp tuz gezdirin. Sırt etine yakın yerden verev verev 2-3 çizik atıp buraya sar