Ana içeriğe atla

Çömlekte Etli Nohut

Etli nohut Trakya mutfağının en çok yapılan baklagil yemeklerindendir. Öte yandan düğün yemekleri gibi kalabalık cemiyetlerde sofralara çokça gelir. Ev mutfaklarında bir tencere yemeği gibi hazırlayabileceğiniz etli nohut yemeğinin, köy mutfaklarında ekseriyetle çömlekte ( güveç ) hazırlanması esastır.
Yemekteki etin kemikli parça et olarak kulanılması yaygındır. Bunun lezzeti katmerleyen bir durum olduğu varsayılır. Misafir sofralarında ise kuşbaşı kemiksiz et olarak tariflerde yer bulur.
Etin tarifte kullanışı da hal böyle olunca farklı şekilenir. Kemikli et kullanıcaka, et güveçte yarı haşlanır. Arzuya göre ilk köpüklü kara suyu yahut köpükleri uzaklaştırılarak suyu durulaştırılır. Etler yarı haşlanınca geceden ıslatılmış nohutlar etlerle birlikte pişirilir. Bir başka tavada soğanlar salçayla sotelenip baharatla lezzetlendirilir. Bu sos pişmeye yakın etli nohuta eklenerek lezzet tamamlanır.
Eğer ki kuşbaşı kemiksiz et kullanılacaksa, etler suyunu salıp toparlayıncaya kadar güveçte kavrulur. Tereyağ ve soğanlar eklenip bir süre çevrilir ardından salçasıyla tatlandırılıp su ilavesi yapılır. Her iki uygulamaya da aşaağıdak tarifte yer veriyoruz.
Malzemeler :
  • 350-400 gr kuşbaşı veya kemikli yemeklik et
  • 1 Kase nohut
  • 2 Yemek kaşığı salça ( Biber salçası tercih edilebilir )
  • 1 Yemek kaşığı tereyağ
  • 2-3 adet kurutulmuş acı saksı biberi
  • Tuz
Hazırlanışı :
Etleri Haşlama Yöntemi İle
  • Nohutlarınızı bir gece önceden ıslatıp sabah süzdürerek kenara alın.
  • Etlerinizi güzelce yıkayıp güveç tenceresine alıp üzerini bir-iki parmak geçecek kadar su ile ateşe oturtun.
  • Arzuya göre ilk kara suyunu yahut köpüklerini uzaklaştırıp, suyunu durulaştırın.
  • Etler yarı haşlandığında nohutu ekleyip, üzerini 2-3 parmak geçecek kadar sıcak su ilavesi yapın.
  • Etlerin lezzetinin nohuta geçmesini sağlayın.
  • Ateşten almazdan yarım saat öncesinde, bir tavada salçalı sosu hazırlamaya başlayın.
  • Tereyağı tavaya alıp yemeklik doğranmış soğanlarınızı öldürün.
  • Salçanızı ( biber salçası tercih etmeye bakın, yahut domates salçasıyla harmanlayarak kullanın ) soğanlara ilave edip kavurmaya devam edin.
  • Kavrulan salçanıza nohutların olduğu çömlekten bir kepçe nohutu suyuyla ekleyin.
  • Bir süre tavada lezzetleri birlikte harmanlayıp tüm sosu yeniden çömleğe birleştirin.
  • Suyu eksikse sıcak su ilavesi yapıp tuzunu ayarlayın.
  • Kurutulmuş saksı biberlerinizi çömleğe ilave edip ateşi kısığa alın ve pişirme işlemini tamamlayın.
Etleri Kavurma Yöntemi İle :
  • Nohutlarınızı bir gece önceden ıslatıp sabah süzdrerek kenara alın.
  • Kuşbaşı doğranmış etlerinizi güzelce yıkayın.
  • Isıtmaya başladfığınız çömleğe henüz yağ eklemeden kuşbaşı etlerinizi koyun.
  • Çömleğin sıcağını yiyen etlerinizi ara ara karıştırıp suyunu salıp çekmesini sağlayın.
  • Etleriniz suyunu çekip renkleri hafif dönünce tereyağını ve yemeklik doğranmış soğanları ilave edin.
  • Birlikte 3-5 dk daha kavurmaya devam edin.
  • Salçanızı kavrulan malzemeye ilave edip birkaç dakika daha kavurma yöntemiyle lezzetleri özleştirin.
  • Nohutlarınızı ilave edip çömlekteki malzemeyle harmanlayın.
  • Üzerini birkaç parmak geçecek kadar sıcak su ilave edip tuzunu ayarlayın.
  • Kısık ateşte ara ara suyunu kontrol edip eksikse tamamlayın.
  • Ateşten almazdan yarım saat evel kurutulmuş saksı biberlerini de ekleyip, pişirme işlemini tamamlayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BOŞNAK KÖFTESİ TARİFİ

"Boşnak Köftesi (pljeskavica)"  ama her zaman olduğu gibi önce  malzemeler   400 gram  dana  kıyma  1 adet  kuru  soğan   1  su  bardağı çekilmiş  kuru  ekmek kırıntısı  1 çay kaşığı  kuru  nane  1 çay kaşığı karabiber  2 çay kaşığı kimyon  2 çay kaşığı  tuz   ve 1 adet  yumurta   içi için: yarım  su  bardağı rendelenmiş taze kaşar  peynir i  75 gram  dana  kavurması  Boşnak köftesi için gerekli  malzemeyi   öğrendik   şimdi  hemen  yapımına geçebiliriz  öncelikle 1  su  bardağı ekmek kırıntımız var  ekmekler  kuruduktan  sonra robottan geçiriyoruz  1 adet  yumurta mız...  ve rendelediğimiz iri bir  kuru  soğan ımız var  önce bulamaç olana kadar karıştırıyoruz  şimdi kimyonu...  kuru  naneyi...  karabiberi...  ve tuzu ekleyelim  şöyle bir  alt -üst olacak kadar karıştırdıktan sonra...  az  yağlı  dana  kıymayı katalım  ve  malzeme  bütünleşene kadar en az 5  dakika  yoğuralım  çok  güzel  bütünleşti  şimdi yarım  saat  buzdolabında bekletiyoruz 

KIRKLARELİ KÖFTESİ

Kırklareli köftesinin hazırlanışında en önemli ayrıntılardan biri ustasının ocakbaşındaki el melekelerinde kendini gösterir. Odun kömürü ateşinde, ızgara üzerinde pişirilmesi esastır. Ateşin sürekli belli bir harda tutulması gerekir. Ne çok fazla olmalı, ne de ateşin harı öldürülmelidir. Yağlanmış ızgara üzerine alınan köftelerin yumuşacık olması ve sularının içine hapsedilmesi yine ustasının maharetini gösterir. Bunun için köfteler ızgara üzerinde sürekli takip edilmeli ve gerektiği zamanlarda çevrilmelidir. Izgara üzerine iri doğranmış soğan halkaları, domates dilimleri ve sivri biber konularak servis tabağına alınabilir. Fakat Kırklareli köftesinin sunumunda mutlaka olması gereken yöreye özgü hazırlanan "acı sos"tur. Kırklareli köftesinin yörenin mandıracılık geleneğinden devşirdiği bir başka lezzet olan koyun yoğurdu ile yenilmesi de bir başka sunum önerisidir. Malzemeler : 700 gr dana kıyması ( Kol kısmından ) 300 gr Kuzu kıyması ( Döş kısmından- yağlı ) 1 Ade

Kiremitte Alabalık

strancalar’ın yeşile kesmiş doğasında sizi karşılayan pek çok alabalık kır lokantasına rastlarsınız. Burada balıklar bu dağlardan beslenen buz gibi sularda ve doğal ortamlarında yetişir. Bu sebeple çok lezzetlidirler. Böylesi bir alabalık mutfağının yörede yeşermiş olması şu durumda şaşırtıcı değildir. Hatta bu yönüyle ün yapmış Pınarhisar’ın Kaynarca beldesini tam da burada hatırlamak gerekir. Eski zamanlardaki şaşaalı günlerinin uzağında olmasına rağmen, Pınarhisar’ın Kaynarca beldesinin alabalık mutfağı üzerine hala en bilinen ve en çok tercih edilen yer olduğunu şüphe götürmez. Malzemeler : 1 Büyükçe alabalık 1 Orta boy domates 1 Orta boy soğan 2-3 Sivribiber 3-4 Diş sarımsak 4-5 Adet orta boy mantar 2 Çorba kaşığı tereyağ 1 Su bardağı kaşar rendesi Karabiber, tuz Kiremit balık tabağı Hazırlanışı : Balığınızı temizleyip kurulayın. Karın boşluğuna parmağınızla bir parça karabiber sürüp tuz gezdirin. Sırt etine yakın yerden verev verev 2-3 çizik atıp buraya sar