Kadınbudu köfte Trakya esnaf lokantalarının menülerinde en çok rastladığımız lezzetlerdendir. Buna karşılık ev mutfaklarında yapımı da oldukça yaygındır. Özellikle evde artan pilav malzemesi değerlendirilirken akla ilk gelen pratik yol kadınbudu köftede kullanılmasıdır. Nefaseti, yumuşacık dokusu, hele de patates püresi ile servisinde çocukların da ilgi gösterdiği bir köftedir.
Kadınbudu köftenin hazırlanışında küçük püf noktalarına dikkat etmek hem lezzetli hem de başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlar. Bunlardan ilki soğanların ve sarımsağın incecik kıyılarak köfteye ilave edilmesidir. Eğer soğanlar rendelenerek köfteye ilave edilecekse soğanın suyu hafif sıkılıp öyle ilave edilmelidir. Bu tarifi kendine kimlikli kılan ikinci uygulama ise köftede yer alan kıyma harcının ikiye bölünüp bir yarısının çiğden, diğer yarısının ise soğanlarla kavrularak soğutulduktan sonra yoğurma işlemine geçilmesidir.
Malzemeler :
- 400 gram orta yağlı kıyma
- 1 adet yumurta
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 çay bardağı haşlanmış pirinç
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 fiske karabiber
- 1 fiske kimyon
- 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı ( içine )
- 1 su bardağı ayçiçek yağı ( kızartmaya )
- 1 bardak un
- 2 adet yumurta
Hazırlanışı :
- Soğan ve sarımsakları çok küçük parçalar halinde doğrayın.
- Eğer soğanları rendeleyecekseniz suyunu hafifçe sıkıp tavaya alın.
- Ayçiçek yağını tavada kızdırın. Doğradığınız soğan ve sarımsakları kokusu çıkıp pembeleşinceye kadar kavurun.
- Kıymanın yarısını kavrulan soğanlara ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin.
- Tuzunu ve baharatlarını dengeleyip ateşten alın. kenarda soğumaya alın.
- Bir cezvede pirincinizi haşlayıp, suyunu süzdürün.
- Soğuyan kavrulmuş harca kalan çiğ kıymayı kıymayı, yumurtayı ve haşlanmış pirinci ekleyin.
- Tüm malzemeyi güzelce yoğurun. Yeni malzemeler eklendiği için tuzun yetersiz geldiğini düşünüyorsanız bir fiske tuz daha ilave edebilirisiniz.
- Köfte harcından irice bir ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve avuç içinizde bastırarak yassı köfteler hazırlayın.
- Büyükçe köfteleriniz olduğu için ayçiçek yağını kızdırırken geniş tabanlı bir tava tercih edin.
- Yumurtayı çırpın, unu düz bir servis tabağına alın.
- Köfteleri sırasıyla; una ve çırpılmış yumurtaya buladıktan sonra kızgın yağda ters yüz ederek kızartın.
- Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını emdirin.
Yorumlar
Yorum Gönder