Ana içeriğe atla

Kadınbudu Köfte

Kadınbudu köfte Trakya esnaf lokantalarının menülerinde en çok rastladığımız lezzetlerdendir. Buna karşılık ev mutfaklarında yapımı da oldukça yaygındır. Özellikle evde artan pilav malzemesi değerlendirilirken akla ilk gelen pratik yol kadınbudu köftede kullanılmasıdır. Nefaseti, yumuşacık dokusu, hele de patates püresi ile servisinde çocukların da ilgi gösterdiği bir köftedir.
Kadınbudu köftenin hazırlanışında küçük püf noktalarına dikkat etmek hem lezzetli hem de başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlar. Bunlardan ilki soğanların ve sarımsağın incecik kıyılarak köfteye ilave edilmesidir. Eğer soğanlar rendelenerek köfteye ilave edilecekse soğanın suyu hafif sıkılıp öyle ilave edilmelidir. Bu tarifi kendine kimlikli kılan ikinci uygulama ise köftede yer alan kıyma harcının ikiye bölünüp bir yarısının çiğden, diğer yarısının ise soğanlarla kavrularak soğutulduktan sonra yoğurma işlemine geçilmesidir.
Malzemeler :
  • 400 gram orta yağlı kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı haşlanmış pirinç
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 fiske karabiber
  • 1 fiske kimyon
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı ( içine )
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı ( kızartmaya )
  • 1 bardak un
  • 2 adet yumurta
Hazırlanışı :
  • Soğan ve sarımsakları çok küçük parçalar halinde doğrayın.
  • Eğer soğanları rendeleyecekseniz suyunu hafifçe sıkıp tavaya alın.
  • Ayçiçek yağını tavada kızdırın. Doğradığınız soğan ve sarımsakları kokusu çıkıp pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Kıymanın yarısını kavrulan soğanlara ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin.
  • Tuzunu ve baharatlarını dengeleyip ateşten alın. kenarda soğumaya alın.
  • Bir cezvede pirincinizi haşlayıp, suyunu süzdürün.
  • Soğuyan kavrulmuş harca kalan çiğ kıymayı kıymayı, yumurtayı ve haşlanmış pirinci ekleyin.
  • Tüm malzemeyi güzelce yoğurun. Yeni malzemeler eklendiği için tuzun yetersiz geldiğini düşünüyorsanız bir fiske tuz daha ilave edebilirisiniz.
  • Köfte harcından irice bir ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve avuç içinizde bastırarak yassı köfteler hazırlayın.
  • Büyükçe köfteleriniz olduğu için ayçiçek yağını kızdırırken geniş tabanlı bir tava tercih edin.
  • Yumurtayı çırpın, unu düz bir servis tabağına alın.
  • Köfteleri sırasıyla; una ve çırpılmış yumurtaya buladıktan sonra kızgın yağda ters yüz ederek kızartın.
  • Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını emdirin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BOŞNAK KÖFTESİ TARİFİ

"Boşnak Köftesi (pljeskavica)"  ama her zaman olduğu gibi önce  malzemeler   400 gram  dana  kıyma  1 adet  kuru  soğan   1  su  bardağı çekilmiş  kuru  ekmek kırıntısı  1 çay kaşığı  kuru  nane  1 çay kaşığı karabiber  2 çay kaşığı kimyon  2 çay kaşığı  tuz   ve 1 adet  yumurta   içi için: yarım  su  bardağı rendelenmiş taze kaşar  peynir i  75 gram  dana  kavurması  Boşnak köftesi için gerekli  malzemeyi   öğrendik   şimdi  hemen  yapımına geçebiliriz  öncelikle 1  su  bardağı ekmek kırıntımız var  ekmekler  kuruduktan  sonra robottan geçiriyoruz  1 adet  yumurta mız...  ve rendelediğimiz iri bir  kuru  soğan ımız var  önce bulamaç olana kadar karıştırıyoruz  şimdi kimyonu...  kuru  naneyi...  karabiberi...  ve tuzu ekleyelim  şöyle bir  alt -üst olacak kadar karıştırdıktan sonra...  az  yağlı  dana  kıymayı katalım  ve  malzeme  bütünleşene kadar en az 5  dakika  yoğuralım  çok  güzel  bütünleşti  şimdi yarım  saat  buzdolabında bekletiyoruz 

KIRKLARELİ KÖFTESİ

Kırklareli köftesinin hazırlanışında en önemli ayrıntılardan biri ustasının ocakbaşındaki el melekelerinde kendini gösterir. Odun kömürü ateşinde, ızgara üzerinde pişirilmesi esastır. Ateşin sürekli belli bir harda tutulması gerekir. Ne çok fazla olmalı, ne de ateşin harı öldürülmelidir. Yağlanmış ızgara üzerine alınan köftelerin yumuşacık olması ve sularının içine hapsedilmesi yine ustasının maharetini gösterir. Bunun için köfteler ızgara üzerinde sürekli takip edilmeli ve gerektiği zamanlarda çevrilmelidir. Izgara üzerine iri doğranmış soğan halkaları, domates dilimleri ve sivri biber konularak servis tabağına alınabilir. Fakat Kırklareli köftesinin sunumunda mutlaka olması gereken yöreye özgü hazırlanan "acı sos"tur. Kırklareli köftesinin yörenin mandıracılık geleneğinden devşirdiği bir başka lezzet olan koyun yoğurdu ile yenilmesi de bir başka sunum önerisidir. Malzemeler : 700 gr dana kıyması ( Kol kısmından ) 300 gr Kuzu kıyması ( Döş kısmından- yağlı ) 1 Ade

Kiremitte Alabalık

strancalar’ın yeşile kesmiş doğasında sizi karşılayan pek çok alabalık kır lokantasına rastlarsınız. Burada balıklar bu dağlardan beslenen buz gibi sularda ve doğal ortamlarında yetişir. Bu sebeple çok lezzetlidirler. Böylesi bir alabalık mutfağının yörede yeşermiş olması şu durumda şaşırtıcı değildir. Hatta bu yönüyle ün yapmış Pınarhisar’ın Kaynarca beldesini tam da burada hatırlamak gerekir. Eski zamanlardaki şaşaalı günlerinin uzağında olmasına rağmen, Pınarhisar’ın Kaynarca beldesinin alabalık mutfağı üzerine hala en bilinen ve en çok tercih edilen yer olduğunu şüphe götürmez. Malzemeler : 1 Büyükçe alabalık 1 Orta boy domates 1 Orta boy soğan 2-3 Sivribiber 3-4 Diş sarımsak 4-5 Adet orta boy mantar 2 Çorba kaşığı tereyağ 1 Su bardağı kaşar rendesi Karabiber, tuz Kiremit balık tabağı Hazırlanışı : Balığınızı temizleyip kurulayın. Karın boşluğuna parmağınızla bir parça karabiber sürüp tuz gezdirin. Sırt etine yakın yerden verev verev 2-3 çizik atıp buraya sar