Ana içeriğe atla

Oğlak Kebabı ( Kırklareli )

Oğlak kebabı Kırklareli mutfağının damak şenlendiren baş yemeklerindendir. Özellikle Hıdırellez maksadıyla gidilen mesirelerde pişirilmesi bir geleneğe dönüşmüştür. Bu yönüyle bir hıdırellez yemeği olarak da değerlendirebiliriz. Hayvancılığın en layıkıyla yapıldığı Trakya’da ve dolayısıyla Kırklareli’de, baharla birlikte hayvanların yavrulaması ve sürülerin büyümesi ile oluşan bereket artışı konu-komşu ve aile efradıyla paylaşılan oğlak kebabı gibi bir baş yemekle kutlanır. Misafirlerinize verdiğiniz değerinde bir manada göstergesidir.
Yeri gelmişken oğlak kebabını oğlak çevirme ile karıştırmamak gerektiğini hatırlatalım. Oğlak kebabı parçalanan oğlak etinin siniye dizilerek tatlandırılması ve fırında pişirilmesi yöntemiyle hazırlanır. Odun ateşi ile harlandırılmış köy fırınlarında pişirilebilmesi geleneksel pişirme yöntemidir. Buna karşılık yörede peçka denilen kuzine sobalarda ve modern mutfakların fırınlarında pişirme süresi bir parça daha uzun tutularak hazırlanabilmektedir. Fırından çıkarmaya yakın taze soğan ile tatlandırılmış sos ile demlendirilmesi bu lezzetin olmazsa olmazlarındandır.
Malzemeler :
  • Oğlak eti
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 4-5 dal taze soğan
  • 1 Yemek kaşığı salça
  • Bir kaç yaprak taze nane
  • 1-1,5 bardak su
  • Tuz
Hazırlanışı :
  • Oğlak etlerini el büyüklüğünde parçalara bölüp bol su ile yıkayın.
  • Temizlenen oğlak etlerinin üzerine bir parça tuz gezdirip, tuz ile bir parça ovalayın.
  • Etlerinizi bir siniye dizip bir bardak su ilave ederek fırına sürün.
  • Ara ara kontrol ederek fırındaki oğlak etinin kızarmasını kontrol edin.
  • Üzerleri kızarmaya başlayan etlerin olduğu siniyi kenara alarak, etlerinizi ters yüz edin.
  • Eğer suyu az geldiyse su ilavesi yaparak yeniden fırına sürün.
  • Sosu için yemeklik doğradığınız kuru soğanları ayçiçek yağı ile rengi dönene kadar kavurun.
  • Bir yemek kaşığı salça ile renklendirdiğiniz kavrulmakta olan soğanlara yarım çay bardağı kadar su vererek akışkan bir sos kıvamı elde edin.
  • Kıyılmış taze nane ve taze soğanı da sosa ilave ederek birkaç defa çevirerek sosla özleştirin.
  • Sosun tuzunu ayarlayarak taze soğan ve nane diri kalacak haldeyken altını kapatın.
  • Nar gibi kızaran ve kıvamını bulan oğlaklarınızı fırından almazdan 15 dk evvel sosunu etlerin üzerine iyice gelecek şekilde verin.
  • Oğlak kebabının sininin dibine biriken suyundan kaşıkla eterin üzerine gezdirerek etlerin lezzetlenmesini ve kurumamasını sağlayın.
  • Yeniden fırına verdiğiniz oğlak kebabınızı 15 dk daha fırında tuttuktan sonra servise alın.
Not : Oğlak kebabının bulunduğu siniyi folyö ile kapatarak da fırına verebilir ve böylece oğlak kebabının aromasının katmerlenmesini sağlayabilirsiniz. Etinin lezzetinin yanısıra, oğlak kebabının suyuna ekmek banmak lezzetini daha iyi almanıza sebep olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BOŞNAK KÖFTESİ TARİFİ

"Boşnak Köftesi (pljeskavica)"  ama her zaman olduğu gibi önce  malzemeler   400 gram  dana  kıyma  1 adet  kuru  soğan   1  su  bardağı çekilmiş  kuru  ekmek kırıntısı  1 çay kaşığı  kuru  nane  1 çay kaşığı karabiber  2 çay kaşığı kimyon  2 çay kaşığı  tuz   ve 1 adet  yumurta   içi için: yarım  su  bardağı rendelenmiş taze kaşar  peynir i  75 gram  dana  kavurması  Boşnak köftesi için gerekli  malzemeyi   öğrendik   şimdi  hemen  yapımına geçebiliriz  öncelikle 1  su  bardağı ekmek kırıntımız var  ekmekler  kuruduktan  sonra robottan geçiriyoruz  1 adet  yumurta mız...  ve rendelediğimiz iri bir  kuru  soğan ımız var  önce bulamaç olana kadar karıştırıyoruz  şimdi kimyonu...  kuru  naneyi...  karabiberi...  ve tuzu ekleyelim  şöyle bir  alt -üst olacak kadar karıştırdıktan sonra...  az  yağlı  dana  kıymayı katalım  ve  malzeme  bütünleşene kadar en az 5  dakika  yoğuralım  çok  güzel  bütünleşti  şimdi yarım  saat  buzdolabında bekletiyoruz 

KIRKLARELİ KÖFTESİ

Kırklareli köftesinin hazırlanışında en önemli ayrıntılardan biri ustasının ocakbaşındaki el melekelerinde kendini gösterir. Odun kömürü ateşinde, ızgara üzerinde pişirilmesi esastır. Ateşin sürekli belli bir harda tutulması gerekir. Ne çok fazla olmalı, ne de ateşin harı öldürülmelidir. Yağlanmış ızgara üzerine alınan köftelerin yumuşacık olması ve sularının içine hapsedilmesi yine ustasının maharetini gösterir. Bunun için köfteler ızgara üzerinde sürekli takip edilmeli ve gerektiği zamanlarda çevrilmelidir. Izgara üzerine iri doğranmış soğan halkaları, domates dilimleri ve sivri biber konularak servis tabağına alınabilir. Fakat Kırklareli köftesinin sunumunda mutlaka olması gereken yöreye özgü hazırlanan "acı sos"tur. Kırklareli köftesinin yörenin mandıracılık geleneğinden devşirdiği bir başka lezzet olan koyun yoğurdu ile yenilmesi de bir başka sunum önerisidir. Malzemeler : 700 gr dana kıyması ( Kol kısmından ) 300 gr Kuzu kıyması ( Döş kısmından- yağlı ) 1 Ade

Kiremitte Alabalık

strancalar’ın yeşile kesmiş doğasında sizi karşılayan pek çok alabalık kır lokantasına rastlarsınız. Burada balıklar bu dağlardan beslenen buz gibi sularda ve doğal ortamlarında yetişir. Bu sebeple çok lezzetlidirler. Böylesi bir alabalık mutfağının yörede yeşermiş olması şu durumda şaşırtıcı değildir. Hatta bu yönüyle ün yapmış Pınarhisar’ın Kaynarca beldesini tam da burada hatırlamak gerekir. Eski zamanlardaki şaşaalı günlerinin uzağında olmasına rağmen, Pınarhisar’ın Kaynarca beldesinin alabalık mutfağı üzerine hala en bilinen ve en çok tercih edilen yer olduğunu şüphe götürmez. Malzemeler : 1 Büyükçe alabalık 1 Orta boy domates 1 Orta boy soğan 2-3 Sivribiber 3-4 Diş sarımsak 4-5 Adet orta boy mantar 2 Çorba kaşığı tereyağ 1 Su bardağı kaşar rendesi Karabiber, tuz Kiremit balık tabağı Hazırlanışı : Balığınızı temizleyip kurulayın. Karın boşluğuna parmağınızla bir parça karabiber sürüp tuz gezdirin. Sırt etine yakın yerden verev verev 2-3 çizik atıp buraya sar